Stručni skup o Europskoj socijalnoj povelji

Stručni skup o Europskoj socijalnoj povelji

Tim.jednakostU organizaciji Udruge Pragma u Zagrebu je 19. studenoga 2013. organiziran skup posvećen ključnom europskom dokumentu za zaštitu ljudskih i socijalnih prava, Europskoj socijalnoj povelji Vijeća Europe, pod nazivomRevidirana Europska socijalna povelja – oživotvorenje socijalne države”. Skup je namijenjen stručnoj javnosti usmjerenoj zaštiti socijalnih, gospodarskih i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

 

Predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković uvodno je naveo razloge organiziranja stručnog skupa, naglasio važnost ratifikacije Revidirane Europske socijalne povelje te naveo dosadašnju suradnju s Europskim odborom za socijalna prava Vijeća Europe.

Izlaganje je održao prof. dr. sc. Luis Jimena Quesada, predsjednik Europskog odbora za socijalna prava Vijeća Europe, sudac i sveučilišni profesor, koji je rekao da je Hrvatska 2003. godine ratificirala Europsku socijalnu povelju iz 1961., kao i dodatne protokole Povelje. Iste godine ratificirala je i Dodatni protokol iz 1995. kojim se omogućuje sustav kolektivnih žalbi, ali se nije obvezala omogućiti nacionalnim nevladinim organizacijama prijavu kolektivnih žalbi.  Glavni izazov za Hrvatsku u odnosu na Povelju, ujedno i glavni razlog organiziranja ovoga skupa, rekao je, jest ratificiranje Revidirane Povelje iz 1996., koju je Republika Hrvatska potpisala 6. studenoga 2009. godine.

Na skupu su govorili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao pokrovitelj skupa, zatim direktorica Odjela politike Europske unije i međunarodnih poslova Hrvatske udruge poslodavaca Lidija Horvatić te Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske i potpredsjednik Gospodarskog socijalnog vijeća iz reda predstavnika reprezentativnih sindikalnih središnjica.

U radu ovoga stručnog skupa sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.