Stručni skup o penalnom sustavu za maloljetnike

Stručni skup o penalnom sustavu za maloljetnike

Rasprava OZ TuropoljeU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade u Zagrebu je 13. lipnja 2013. održan stručni skup “Imamo li rehabilitacije u penalnom sustavu za maloljetnike?”. Skup je okupio brojne stručnjake uključene u rad s djecom s problemima u ponašanju koja se nalaze u Odgojnom zavodu Turopolje po izrečenoj sudskoj odluci. Povod za održavanje stručnog skupa bilo je Izvješće o obilasku ovog Odgojnog zavoda od strane Odjela za mladež  Županijskog suda Zagreb koje je upućeno i Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

 

Uvodna izlaganja na skupu održale su Renata Šoher iz Ministarstva pravosuđa, zatim ravnateljica OZ Turopolje Tatjana Katkić Stanić, Marijana Majdak iz Studijskog centra socijalnog rada, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Matea Babić sa Županijskog suda u Zagrebu.

U izlaganjima i raspravi ukazano je na težak položaj korisnika Odgojnog zavoda Turopolje te teške i neprimjerene uvjete u kojima djeca i mladi ondje izvršavaju svoju odgojnu mjeru. Vodstvo Odgojnog zavoda ukazalo je na brojne probleme s kojima se svakodnevno moraju nositi, od neprikladnih smještajnih kapaciteta, odsječenosti od naseljenih područja, dnevnih obveza odvoženja na kontrolna ročišta na udaljenosti i više od 50 km, do kroničnog nedostatka stručnog kadra i financijskih sredstava.

U raspravi je sudjelovala i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja je iznijela svoje viđenje ovog problema, utemeljeno na vlastitim uvidima prilikom obilaska Odgojnog zavoda. Istaknula je kako je njezin Ured nakon zadnjeg obilaska Turopolja uputio brojne preporuke Upravi za zatvorski sustav i samom Odgojnom zavodu Turopolje, ali da se čini kako se od tada uvjeti u Zavodu nisu poboljšali. Sitne preinake koje su napravljene u međuvremenu kozmetičkog su karaktera te su fizički uvjeti i nadalje neprikladni za boravak djece i mladih. Tretman korisnika također nije odgovarajući, nedostaje odgajatelja pa njihovu ulogu ponekad preuzimaju pravosudni policajci. Navela je kako je nužno iznaći zamjensko rješenje za korisnike Odgojnog zavoda Turopolje, te ih smjestiti u neki drugi prostor koji će odgovarati njihovim potrebama. Zaključak skupa bio je kako će Uprava za zatvorski sustav žurno okupiti stručnjake i organizirati sastanak na kojem bi se raspravilo kako što prije poboljšati uvjete boravka korisnika u Odgojnom zavodu Turopolje i prilagoditi ih njihovim potrebama.

Više na stranici Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade. (Foto: uszm.hr)