Stručni skup o “3. protokolu” uz Konvenciju o pravima djeteta

Stručni skup o “3. protokolu” uz Konvenciju o pravima djeteta

Pravosudje i djecaU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu u Zagrebu je 8. rujna 2015. održan stručni skup “Fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta o postupku povodom pritužbe”. Uvodna izlaganja održale su prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Helenca Pirnat Dragičević, viša državnoodvjetnička savjetnica u DORH-u te Ines Bojić, odvjetnica koja se bavi zastupanjem stranaka na međunarodnim sudovima. Predstavile su postupak podnošenja pritužbe Odboru za prava djeteta Ujedinjenih naroda, nadležnost i rad Odbora, prednosti  i nedostatke Protokola u odnosu na druge postojeće mehanizme međunarodne zaštite ljudskih prava, naglašavajući njegovu važnost u zaštiti prava djece, što predstavlja opredijeljenost i spremnost država da poboljšaju stanje prava djece na svojem području.

Detalji o ovom događanju i izlaganjima, zajedno sa zaključkom skupa dostupni su na stranici Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu  http://uszm.hr/.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na skupu su sudjelovale savjetnice pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak-Franjić i Danijela Žagar. Iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu D. Žagar je predstavila važnost i značenje Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta o postupku povodom pritužbe, kao i aktivnosti Ureda pravobraniteljice, počevši od 2010. do danas, usmjerene na informiranje nadležnih tijela Republike Hrvatske o međunarodnim aktivnostima vezanim uz izradu, potpisivanje i ratifikaciju ovog dokumenta te nacionalnim aktivnostima, izrazivši nadu da će ga i Hrvatska ubrzo ratificirati.