Stručni skup “Baza osuđenih počinitelja nasilnih delikata”

Stručni skup “Baza osuđenih počinitelja nasilnih delikata”

Baza_podataka1U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Veleposlanstva Francuske Republike, u Zagrebu je 4. travnja 2012. održan stručni skup “Baza osuđenih počinitelja nasilnih delikata”.

Stručni skup je bio namijenjen stručnjacima iz područja pravosuđa, policija, sustava socijalne skrbi i druge koji se u svome radu susreću s djecom žrtvama kaznenih djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja.

Uvodna izlaganja o potrebi sustavnog evidentiranja i nadzora počinitelja održali su policijski časnik za vezu pri veleposlanstvu Francuske u Zagrebu Philippe Quilici, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, načelnica Sektora općeg kriminaliteta, ratnih zločina i terorizma MUP-a RH Davorka Martinjak, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju pri Ravnateljstvu policije Renata Odeljan te načelnica Odjela za kaznene evidencije u Ministarstvu pravosuđa Gordana Parunov.

Goga_Baza_podatakaO preporukama i inicijativama Ureda pravobraniteljice za djecu, vezano uz uspostavu baze podataka te preuzetim obvezama  države temeljem Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, govorila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

Na skupu su policijski stručnjaci Sjeverne Irske i Francuske predstavili zakonski okvir, kriterije i načine unosa podataka u registar počinitelja nasilnih seksualnih delikata te funkcioniranje sustava njihova nadzora u cilju sprečavanja recidiva.