Stručni skup “Dijete i mediji”

Stručni skup “Dijete i mediji”

boytvDruštvo psihologa Primorsko-goranske županije, u suradnji s Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke, održalo je 12. prosinca 2008. stručni skup “Dijete i mediji”. Tom prilikom savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar govorila je o ugrožavanju prava djece u medijima.

Stručni skup započeo je izlaganjem učenice 8. razreda Osnovne škole Podmurvice u Rijeci Antonije Svetina, koja je kao članica debatnog kluba iznijela afirmitivni stav djece o medijima.

Potom su izlaganja održali predsjednik Društva psihologa PGŽ i Hrvatskog psihološkog društva Hrvoje Gligora (“Psihologija-mediji-etika”), članica Poglavarstva Grada Rijeke zadužena za odgoj i školstvo mr. Edita Stilin (“Kad su djeca u medijima”), pročelnica katedre za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci dr. Snježana Prijić-Samaržija(“Računala: edukacija i etika”), urednica obrazovanja i znanosti u Novom listu Elvira Marinković-Škomrlj (“Uloga medija u promicanju odgoja i obrazovanja”), novinar Hrvatskog radija Rijeka Josip Krmpotić (“Iz novinarskog kuta”), voditeljica Županijskog vijeća psihologa iz OŠ Podmurvice Nada Kegalj (“Informacija, a ne senzacija”), profesorica iz OŠ Vežica Orjena Stefani-Marečić (“Odgoj za medije”) i ravnateljica OŠ Kozala Kim Anić (“Ravnatelj glasnogovornik škole”).

Danijela Žagar upoznala je nazočne s radom Ureda pravobranitelja za djecu u vezi sa zaštitom dječjih prava u medijima, s naglaskom na ugrožavanje privatnosti, izloženost djece potencijalno štetnim medijskim sadržajima, nedostatak pozitivnih ili prosocijalnih sadržaja za djecu i o djeci i o zlouporabi djece u oglašavanju, reklamnim i političkim kampanjama.

Učenici srednjih škola, uz vodstvo profesora Nebojše Zelića s Filozofskog fakulteta u Rijeci, koji je i voditelj Forum kazališta, održali su kratku predstavu “Kako možemo učiti na simuliranom primjeru”. Nakon predstave uslijedila je rasprava, za zaključcima o potrebi multidisciplinarnog pristupa fenomenu djece i medija, jačanja odgovornosti svih subjekata, kako bi se zaštitila dobrobit djece, jer mediji moraju slobodu izvještavanja koristiti odgovorno te na potrebu razvijanja medijske kulture i medijskog opismenjavanja i djece i odraslih.