Stručni skup “Mladi i mediji u Hrvatskoj”

Stručni skup “Mladi i mediji u Hrvatskoj”

Mladi i mediji PrgamaUdruga Pragma i Fakultet političkih znanosti 26. rujna 2012. zajedno su organizirali stručni skup “Mladi i mediji u Hrvatskoj: godine za akciju!” u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Ciljevi skupa bili su skrenuti pozornost na položaj mladih u medijima, istaknuti pozitivan doprinos mladih društvu, kao i na potrebu kvalitetnijeg medijskog praćenja društveno korisnog rada mladih te osnažiti inicijative za podizanje medijske pismenosti djece i mladih.

Skup je održan uz potporu Sveučilišta u Zagrebu te financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Zagreba i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Pratili su ga stručnjaci iz područja medija, socijalne skrbi, znanosti, obrazovanja, organizacija civilnog društva, predstavnika Hrvatskog sabora, ministarstava, Grada Zagreba te srednjoškolci.

U uvodnom dijelu sudionike su pozdravili dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Nenad Zakošek, predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković, predsjednik Skupštine grada Zagreba i potpredsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora Davor Bernardić, zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Božica Šimleša i pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

Uslijedilo je izlaganje “Jačanje pozitivne slike o mladima u medijima – kako izvršiti odgojnu funkciju medija?” dr. Igora Kanižaja s Fakulteta političkih znanosti, koji je izvijestio i o volonterskim inicijativama studenata za medijsko opismenjavanje djece i mladih. Domagoj Novokmet, v.d. ravnatelj HRT-a, održao je izlaganje “Javni mediji i javna odgovornost prema mladima”,  uslijedila su izlaganja “Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj i adekvatnost odgovora ekonomske i socijalne politike”, dr. Zdenka Babića s Katedre za socijalnu politiku Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, zatim “Emocionalna inteligencija: resursi mladih za prevladavanje poteškoća”, ravnatelja Obiteljskog centra Zadarske županije dr. Daria Vučenovića, te “Utjecaj medija na budućnost mladih”, novinarke Obrazovnog programa Hrvatskoga radija Ivane Sučić, koja je svoju temu potkrijepila i ulomcima iz svojih radioemisija.

Skup je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.