Stručni skup “Nasilje među djecom i nad djecom”

Stručni skup “Nasilje među djecom i nad djecom”

160109

Udruga “Gromišćina zemja”, u čiji rad je uključen velik broj djece, organizirala je 16. siječnja 2009. stručni skup “Nasilje među djecom i nad djecom”. Tom prilikom savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar održala je izlaganje “Djeca i nasilje – pogled iz Ureda pravobraniteljice za djecu”.

U radu skupa sudjelovali su stručni suradnici osnovnih škola i dječjih vrtića te zdravstveni djelatnici s područja općina Jelenje i Čavle, zatim predstavnici MUP-a, Centra za socijalnu skrb, djeca – članovi vijeća učenika i drugi.

Na skupu je ravnateljica Doma za dnevni boravak djece “Tić” u Rijeci psihologinja Tamara Žakula-Desnica prikazala rezultate istraživanja nasilja u riječkim školama te psihološke aspekte vršnjačkog nasilja. Predstavnik Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije Petar Pero Dešković govorio je o ulozi obitelji i drugih institucija u borbi protiv nasilja.

Savjetnica Danijela Žagar iz riječkog ureda pravobraniteljice za djecu predstavila je rad pravobraniteljstva za djecu te je iznijela niz preporuka u vezi sa sprečavanjem nasilja među djecom. Naglasila je važnost šireg sagledavanja uzroka te problematike, kao i važnost koordiniranog djelovanja na njezinu rješavanju.

Iznijela je preporuke pravobraniteljice o potrebi jačanja programa prevencije nasilja, bolje suradnje između svih institucija, od odgojno-obrazovnih do socijalnih, pravosudnih i svih drugih koje mogu spriječiti nasilje i utjecati na pozitivno usmjeravanje ponašanja mladih. Država, osim neposredne zaštite djece, treba pružiti veću potporu obitelji u odgoju djece, jačanjem mreže institucija koje osnažuju obitelj, jačanjem odgojnog i preventivnog djelovanja škole te stručnim osnaživanjem mreže ustanova koje se bave tretmanom djece s poremećajima u ponašanju. Pritom važnu ulogu imaju i lokalna zajednica i mediji.