Stručni skup u Osijeku “Lajkaj nenasilno”

Stručni skup u Osijeku “Lajkaj nenasilno”

racunalo positivaU Osijeku je, za djelatnike škola, socijalne skrbi i drugih stručnjaka, 14. svibnja 2014. održan stručni skup “Lajkaj nenasilno”, o zaštiti djece od nasilja na internetu. Na skupu, u organizaciji Ženske udruge “Izvor” i Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, predstavljeni su rezultati istoimenog projekta koji je započeo u prosincu 2013. U sklopu projekta u osam škola sa šireg područja Osijeka organizirane su radionice o elektroničkome nasilju – za djecu, roditelje i nastavnike, a provedeno je i pilot istraživanje na uzorku od 805 učenika i njihovih roditelja, kojim se nastojalo utvrditi koliko je elektroničko nasilje rašireno među djecom.

 

Projekt je, uime projektnoga tima, predstavila Silvija Ručević s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta. Stručni skup započeo je Okruglim stolom o ulozi institucija u zaštiti djece i mladih od elektroničkog nasilja na kojem su predstavnici različitih resora govorili o svojem djelovanju u prevenciji ove pojave. Tako su o ulozi svojih institucija govorili Jelica Kolbučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek, Darko Ćorković iz Odjela za prevenciju Policijske uprave Osječko-baranjske, Ivana Biljan, predstojnica Agencije za odgoj i obarzovanje Podružnice Osijek, a djelovanje pravobraniteljice za djecu predstavila je njezina savjetnica Sanja Vladović iz regionalnog ureda pravobraniteljice u Osijeku.

U nastavku skupa znanstvenici s Odsjeka za psihologiju i Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta te Učiteljskog fakulteta u Osijeku održali su više predavanja o elektroničkom nasilju nad djecom.

LajkajNenasilno