Studenti iz Belgije u studijskome posjetu Hrvatskoj

Pravobraniteljica za djecu ugostila je 11. srpnja 2018., u Maloj kući dječjih prava pri svojem Uredu u Zagrebu, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić i njezine goste iz Belgije koji su željeli doznati više o različitim aspektima funkcioniranja institucija za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj. Pravobraniteljica V. Ljubičić je, na inicijativu Veleposlanstva Kraljevine Belgije, organizirala predavanje o ovlastima i radu svoje institucije za studente kraljevske organizacije Oliviant Conference of Belgium, koja školuje kadrove u području javne uprave.

U uvodnome dijelu sastanka pravobraniteljica za ravnopravnost spolova iznijela je podatke o osnivanju njezinoga Ureda, predstavila diskriminacijske osnove koje se nalaze u njezinoj nadležnosti te područja djelovanja. Izlaganja o različitim aspektima djelovanja institucije pravobranitelja za ravnopravnost spolova održale su zatim savjetnice Nevenka Sudar i Martina Strunjak.

Sastanku su se pridružile i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika, koje su tom prilikom predstavile nadležnosti i iskustva iz rada institucije pravobranitelja za djecu. Studenti i studentice iz Belgije pokazali su iznimno zanimanje za temu ravnopravnosti spolova i zavidno znanje te su postavili brojna pitanja vezano za političku participaciju, prava azilanata te brojna druga područja. (Izvor: www.prs.hr)