Suradnja s Centrom za mirovne studije

Suradnja s Centrom za mirovne studije

djeca bez pratnjePravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić sastala se 24. rujna 2014. s predstavnicima udruge Centar za mirovne studije, koji su je upoznali sa svojim radom i aktivnostima na unapređenju položaja djece stranaca koja se bez pratnje roditelja zateknu na području Hrvatske, kao i djece izbjeglica i tražitelja azila.

 

Istaknuli su kako su u praksi uočili da postoje problemi u organiziranju i provođenju pripremne nastave za učenike koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik, kao i u ostvarivanju prava djece stranaca na stipendije. Upozorili su i na teškoće u ostvarivanju zdravstvene zaštite, budući da izbjeglicama u svakodnevnoj komunikaciji s institucijama ili prilikom posjeta liječniku nije omogućen prijevod, što je osobito izražen problem prilikom odlaska pedijatru te odgovarajućeg prenošenja roditeljima važnih uputa o njezi novorođenčadi. Tema razgovora bio je i nedostatak psiho-socijalnih i rehabilitacijskih programa za brigu o mentalnom zdravlju djece, osobito djece izbjeglica koja su proživjela zlostavljanje ili drugu vrstu traume.

Pravobraniteljica za djecu I. Milas Klarić i njezina savjetnica Gordana Filipović razgovarale su s predstavnicima udruge i o mogućim vidovima suradnje vezano uz izgradnju sustava specijaliziranog udomiteljstva za ovu kategoriju djece, kao i unapređivanje sustava volonterstva u području učenja hrvatskog jezika.