Suradnja s OŠ “Nikola Tesla” u projektu o dječjim pravima

Suradnja s OŠ “Nikola Tesla” u projektu o dječjim pravima

Isti dan su zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica u riječkom uredu Danijela Žagar posjetile su 22. studenoga Osnovnu školu “Nikola Tesla” u Rijeci, te se sastale s vodstvom škole. Povod za sastanak bili su dogovori o suradnji škole i Ureda pravobraniteljice za djecu u sklopu predstojećeg projekta škole iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, o temi prava djece čiji su roditelju u sukobu sa zakonom.

Istom prigodom, u razgovoru s psihologinjom škole Orjanom Marušić Štimac, zamjenica pravobraniteljice i savjetnica informirane su o aktualnom stanju ove školske ustanove i brojnim aktivnostima i projektima u koje je uključena škola i njezini učenici.

Jedan od projekata je posebno dojmljiv i zbog svog višegodišnjeg trajanja, cilja i ishoda, a riječ je o projektu “Školsko poslijepodne samo za mene”. U taj je projekt svake godine uključeno 20 učenika od 1. do 8. razreda, kojima se pruža podrška u svladavanju nastavnih sadržaja i izradi domaćih zadaća, te se organiziraju likovne, glazbene i druge i kreativne radionice za učenike i njihove roditelje. Svakodnevne su interakcije s učiteljima, održavaju se tjedne “informacije” za roditelje i skrbnike djece, organiziraju sportske aktivnosti, posjeti kulturnim događajima, ustanovama i znamenitostima Rijeke, prezentacije vještina i znanja, boravak na otvorenom, igranje društvenih igara, a osiguran je i topli obrok uključene učenike. Redovita je i suradnja s udrugama i ustanovama Primorsko-goranske županije, s naglaskom na temi održivog razvoja i doprinosa lokalnoj zajednici. Cilj toga projekta je prevencija školskog neuspjeha, emocionalnih i teškoća u ponašanju, osiguravanje sigurnog i poticajnog okruženja za zdrav psihofizički razvoj, poticanje interesa i pozitivnog odnosa prema školi i školskim obavezama, izgrađivanje pozitivnog stava prema sebi.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu M. Gabelica Šupljika i savjetnica D. Žagar tom su prilikom obišle prostore u kojima se provode aktivnosti projekta “Školsko poslijepodne samo za mene”. Ured pravobraniteljice za djecu otprije ostvaruje uspješnu suradnju s ovom školom čijih je dvoje učenika – Charlotte i Egor – od 2021. godine aktivno i u Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.