Suradnja s UNICEF-om u promicanju participacije djece

Suradnja s UNICEF-om u promicanju participacije djece

U Uredu pravobraniteljice za djecu 24. veljače 2017. održan je sastanak pravobraniteljice Ivane Milas Klarić i njezinih zamjenica i savjetnica s predstojnicom UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentinom Otmačić i njezinim timom na kojem je dogovorena suradnja u brojnim područjima unapređivanja prava djece, od participacije i pristupa djece pravosuđu, do zaštite djece stranaca zatečene bez pratnje u Hrvatskoj te osiguranja ostvarivanja obrazovnih i drugih prava djeci migranata, izbjeglica ili tražitelja azila.

Proteklih godina UNICEF-ov ured za Hrvatsku intenzivno surađuje s institucijom Pravobranitelja za djecu u mnogim područjima dječjih prava pa tako i u području istraživanja i unapređivanja modela dječje participacije u društvu. Pritom je Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu MMS prepoznata kao vrijedan primjer pozitivne prakse.

Također je bilo riječi o potrebi praćenja stanja prava djece na temelju definiranih indikatora dobrobiti djece te o aktualnim teškoćama zbog čega je nužno zajedničko zagovaranje unapređenja praćenja i prikupljanja podataka o djeci općenito.

Na sastanku su sudjelovale zamjenice pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo i Maja Gabelica Šupljika te zamjenica predstojnice UNICEF-ovog ureda Đurđica Ivković sa suradnicama.