Suradnjom do boljih uvjeta za djecu na otocima

Suradnjom do boljih uvjeta za djecu na otocima

 

Rab cure 1Veliki broj sudionika okupio se 6. i 7. studenoga 2012. u Rabu na stručnom skupu pravobraniteljice za djecu “Jednake mogućnosti za djecu na otocima”. Najbrojniji među njima bili su učenici OŠ Ivana Rabljanina i Srednje škole Markantuna De Dominisa te nastavnici i drugi stručnjaci s otoka Raba, a bili su tu i gosti s otoka Cresa, Lošinja, Šolte i Visa te iz Rijeke i Zagreba.

Počasni gost pravobraniteljice bio je Armando Smirčić, dječak koji je šest godina bio jedini učenik škole na Premudi, jedne od prvih koje je pravobraniteljica posjetila prije četiri godine, kad je sa svojim suradnicima započela istraživati život djece na otocima. Armando je danas uspješan srednjoškolac u Zadru.

Na otvaranju skupa, uz pravobraniteljicu Milu Jelavić i gradonačelnicu Rosandu Krstinić Guščić, okupljene je pozdravio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Obrazovanje je ključ za ostvarivanje jednakih mogućnosti za svu djecu, rekao je ministar izvješćujući o školstvu na otocima. Naveo je kako 29 matičnih i 65 područnih osnovnih škola na otocima ove školske godine pohađa ukupno 7133 učenika, što čini 2,1 posto ukupnog broja osnovnoškolaca. Još 2536 učenika pohađa srednje škole na otocima. Broj učenika osnovnih škola smanjuje se gotovo u cijeloj Hrvatskoj, a i na otocima pa se često postavlja pitanje opravdanosti rada pojedinih škola, pogotovo za one s manje od 150 učenika. No, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će se u procjeni opravdanosti rada ovih škola rukovoditi mišljenjem jedinica lokalne uprave i samouprave, rekao je ministar. Tamo gdje ih lokalna zajednica želi, otočne škole se, bez obzira na troškove njihovog rada, neće zatvarati, jer osnovno obrazovanje treba biti dostupno svima, naglasio je. Pohvalio je pritom otok Rab koji svojoj djeci pruža dobre obrazovne šanse jer ima obrazovnu vertikalu, od dječjeg vrtića do srednje škole, te je Srednjoj školi Markantuna De Dominisa, koja upravo proslavlja 50. obljetnicu rada, čestitao njezin jubilej.

I ministar Jovanović i Gradonačelnica Raba zahvalili su pravobraniteljici što je okupila stručnjake različitih resora i potaknula ih na suradnju u području ostvarivanja prava djece na otocima. Pravobraniteljica je izvijestila o problemima koje je zajedno sa svojim timom uočila obilazeći odgojno-obrazovne i druge ustanove za djecu na ukupno 22 otoka. Posjetili su 22 osnovne škole, četiri dječja vrtića, tri srednje škole i domove za djecu, vidjeli su primjere izvrsne prakse, ali i škole u kojima najčešće nedostaju stručni suradnici, u kojima je nastava često nestručno zastupljena, u kojima nema prave potpore za djecu s teškoćama u razvoju i problemima u ponašanju, a nema ni potpore nastavnicima u stručnom usavršavanju, budući da su daleko od centara u kojima se organiziraju stručni seminari.

U nekim školama djeca nemaju organizirane izvannastavne aktivnosti, jer učitelji odmah nakon redovne nastave moraju na trajekt i odlaze s otoka, drugdje pak djeca ne mogu sudjelovati u tim aktivnostima, jer na otoku nema javnog prijevoza pa u popodnevnim satima ne mogu doći do škole. Neke otočne škole posjeduju opremu za nastavu na daljinu, ali ju uopće ne koriste. Upozorila je i da na otocima nedostaju dječji vrtići, da su djeci teško dostupne srednje škole, ali i neke važne usluge iz područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite.

Pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Darko Tot govorio je o mogućnostima suradnje vezanim za unapređivanje odgoja i obrazovanja, osobito za stručno usavršavanje nastavnika i korištenje pomoći mobilnih timova Agencije. Podsjetio je kako i uključivanje škola u projekte Europske unije u području odgoja i obrazovanja može biti kvalitetna potpora stručnom usavršavanju, te istaknuo da otočne škole u cijeloj Europi imaju prioritet pri odobravanju projekata.

O tome kako su na otocima organizirani podrška obiteljima i djeci, socijalna skrb i zdravstvena zaštita, izvijestili su Tamara Komadina iz Obiteljskog centra Primorsko-goranske županije, Jure Adžamić iz Centra za socijalnu skrb Crikvenica – podružnica Rab, Iva Pejnović Franelić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ivanka Taskov iz Ministarstva zdravlja. A o tome kako se suradnjom stručnjaka i lokalne zajednice mogu ostvariti poticajni projekti podrške roditeljima u odgoju djece, uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redoviti rad dječjeg vrtića, volonterske pomoći djeci u učenju i podrške djeci i mladima u odrastanju, govorili su predstavnici otočnih dječjih vrtića „Pahuljica“ iz Raba i „Girice“ iz Cresa, Osnovne škole Ivana Rabljanina iz Raba i Savjetovališta za djecu, mladež i obitelj Grada Raba.

Drugog dana skupa gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Guščić, govoreći o ulozi lokalne zajednice u zaštiti prava djece, istaknula je niz oblika pomoći koje taj grad pruža djeci i obiteljima, napominjući da je međusektorska suradnja svih institucija i čimbenika u lokalnoj zajednici preduvjet za zaštitu prava djece. Podsjetila je da su karakteristični problem na otocima prerano odvajanje djece od obitelji zbog odlaska na školovanje u srednje škole izvan otoka te problemi u ostvarivanju prava djece s teškoćama u razvoju. Upravo na tim područjima u Rabu se proteklih godina mnogo učinilo zahvaljujući povezivanju i suradnji stručnjaka, ali i volonterskom radu i doprinosu udruga. Među njima je i udruga za djecu i mlade “Kocka”, čiji rad je predstavila socijalna pedagoginja Kristina Ribarić.

O specifičnosti infrastrukture na otocima, u vezi s potrebama djece i mladih, govorio je Milivoj Bratinčević iz sektora za otoke ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.Dragan Josipović, policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži iz Uprave kriminalističke policije MUP-a, izvijestio je o ulozi policije u zaštiti djece na otocima. O problemima prometne povezanosti otoka s kopnom i prijevoza učenika otočnih škola govorili su pedagoginja OŠ Cres Željka Matovinović i ravnatelj OŠ Grohote na Šolti Ivan Tokić. Jelena Glavić Perčin iz Ministarstva kulture, govorila je djelovanju narodnih knjižnica na otocima. Od ukupno 200 knjižnica, 24 se nalaze na otocima i imaju 13.616 članova, među kojima i veliki broj djece, rekla je. Podsjetila je okupljene da Ministarstvo kulture putem natječaja podupire projekte poticanja čitalačke kulture djece u lokalnoj zajednici te pozvala škole, udruge i sve koji rade s djecom da se natječu sa svojim projektima.

Učenici rapske osnovne i srednje škole svojim su nastupima na početku skupa uljepšali ovu manifestaciju, na koju su pozvani i kao aktivni sudionici. Pritom su pokazali i da se žele i znaju zauzeti za sebe i svoje vršnjake. Učenice OŠ Ivana Rabljanina su u završnoj raspravi iznijele kako bi im u gradu dobro došao prostor za okupljanje i druženje djece i mladih pa su upitale gradonačelnicu bi li im Grad Rab mogao naći takav prostor, koji bi mladi mogli i sami urediti. I pravobraniteljica ih je podržala i izrazila nadu da će se za to ubrzo naći odgovarajuće rješenje.

Najavila je također da će zaključci sa skupa u Rabu, u obliku preporuka, biti upućeni nadležnim tijelima i institucijama te je pozvala sudionike da i oni pridonesu njihovu oblikovanju. Prijedlog zaključaka bit će objavljen na web stranici pravobraniteljice i tako dostupni svima.