Susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima

Susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima

djecji forum300Djeca, predstavnici Dječjih foruma iz različitih krajeva Hrvatske, posjetila su 7. srpnja 2015. Hrvatski sabor te su u Maloj vijećnici predstavila odabrane probleme koji muče djecu i mlade te svoje projekte i aktivnosti kojima i sama pokušavaju pomoći u rješavanju tih problema. Organizator ovoga 10. susreta Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima bio je Odbor za obitelj, mlade i sport, te je zajedničku sjednicu vodila potpredsjednica odbora Tatjana Šimac Bonačić, a sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Dječji forumi u društvima “Naša djeca” djeluju u 70-tak gradova i općina Hrvatske kao oblik dječje participacije.  Djeca se u njima angažiraju dobrovoljno te tako bolje upoznaju dječja prava te svojim aktivnostima pridonose ostvarivanju prava djeteta ostaloga, osmišljavaju i upućuju poruke odraslima radi bržeg i boljeg ostvarivanja prava djeteta u sredinama u kojima žive.

Obraćajući se članovima Dječjih foruma potpredsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Tatjana Šimac Bonačić podsjetila je na važnost dječjih aktivnosti u slobodno vrijeme koje razvijaju humanost i potiču kreativnost: “Osjetljivost za problematiku dječjih prava pomaže i nama odraslima da probleme sagledamo iz dječjeg kuta gledanja”, istaknula je.

Zamjenica predsjednice Saveza društava “Naša djeca Hrvatske” Sanja Škorić zahvalila je na dobrodošlici Odboru za obitelj, mlade i sport podsjetivši da je 10. susret Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima dio projekta koji Savez društava “Naša djeca” provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

Uslijedila su kratka izlaganja djece iz Banove Jaruge, Kutine, Opatije, Lovrana, Nove Gradiške, Ogulina, Preloga, Slatine, Tuhlja, Varaždina i Zaboka. Govorili su o različitim temama: neuređenoj pješačkoj stazi i nesigurnosti djece u prometu na putu do škole,  o dječjim preporukama za reformu obrazovanja, o sprečavanju fizičkog i psihičkog nasilja među djecom u školi, o pomoći u učenju, o sudjelovanju u istraživanju “Dječji stavovi o tome kako vlade troše novac”, o bodovima za upis u srednju školu, o odgoju bez batina, o pravu na besplatne udžbenike,  o ekološkim temama, ali i o problemu depopulacije pojedinih gradova. Djeca su teme prethodno odabrala i pripremila zajedno s ostalom djecom iz svojega grada ili općine i mentorima.

Nakon predstavljenih tema djeci su se obratili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja, UNICEF-a i saborske zastupnice te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja je istaknula osobitu važnost ovakvoga zajedničkog rada s djecom koji omogućuje i potiče sudjelovanje djece u društvu.

“Ima li boljeg mjesta od Hrvatskog sabora da djeca u njemu progovore o svojim potrebama i pitanjima koja su im važna? Ovakvi susreti važni su i zato da bi se i djeca i odrasli uzajamno informirali i učili jedni od drugih”, zaključila je pravobraniteljica, istaknuvši kako je vrlo važno to što su djeca upozorila na neke konkretne probleme za čije je rješavanje nužan angažman odraslih, što valja shvatiti kao poticaj odraslima na žurno djelovanje.