Susret gradova prijatelja djece u Velikoj Gorici

Susret gradova prijatelja djece u Velikoj Gorici

Pravobr._s_djecomGrad Velika Gorica bio je domaćin 6. susreta gradova i općina prijatelja djece 1. lipnja 2012., kada je ugostio djecu i njihove odrasle pratitelje iz 25 mjesta iz cijele Hrvatske. Uz gradonačelnika Dražena Barišića, predsjednicu Saveza društava Naša djeca Hrvatske dr. Aidu Salihagić Kadić i predstojnicu UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Loru Vidović, sudionike je pozdravila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Središnja tema ovih susreta bila je “Mediji i javne kampanje za djecu”. Da u takvim kampanjama aktivno mogu sudjelovati i djeca pokazali su privlačni plakati, koje su, upravo za susret u Velikoj Gorici, osmislila sama djeca. Na njima su se isticale poruke: Želim biti lav!, Nudim instrukcije iz gumi gumija u zamjenu za prijateljstvo!, Antonio, jedi povrće i brzo rasti-tvoj brat Ivan!
Kratkim filmom predstavljeni su brojni programi brige za djecu koje ostvaruje Velika Gorica, kao potvrđeni Grad prijatelj djece. Djeca su plesom i pjesmom pokazala dio kreativnih sadržaja kojima se bave u slobodno vrijeme, a prikazana je i predstava “Mamurluk”, nastala u sklopu projekta prevencije konzumiranja alkohola među mladima pod nazivom “Cuga je tuga”.

Potom je, na tribini “Mediji i javne kampanje za djecu”, predstavljen gradski projekt “Javna kampanja za poticanje kritičnosti prema medijskim porukama”, nastao u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom. Cilj tribine bio je potaknuti predstavnike lokalnih zajednica na uspješnije pokretanje i vođenje javnih kampanja za dobrobit djece. Moderatorica je bila dr. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za djecu i mlade u gradskoj upravi Velike Gorice, a izlaganja su održali Gordan Kožulj, Gorana Dojčinović iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, autorica uspješnih kampanja za djecu Alma Čakmazović i dr. Ante Mislav Omazić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Djeca Velike Gorice bila su gostoljubivi domaćini te su na posebno uređenim štandovima predstavili svoje dječje vrtiće, škole, klubove, Centar za djecu, mlade i obitelj. Na jednom od štandova predstavilo se i Dječje gradsko vijeće, s čijim članovima se pravobraniteljica nakratko susrela.

Više o 6. susretu gradova i općina prijatelja djece pročitajte ovdje.