Susret pravobraniteljice sa zastupnicom u Europskom parlamentu Ivanom Maletić

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zajedno sa svojom zamjenicom Majom Gabelicom Šupljikom, susrela se 12. veljače 2018. s Ivanom Maletić, hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu. Bio je to nastavak susreta s europskim parlamentarcima i zajedničkoga razmatranja  različitih područja zaštite dječjih prava.

Glavna  tema razgovora bio je tzv. dječji proračun i dosadašnje aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu na njegovom uspostavljanju. Zaključeno je da trenutačno postoji više mogućnosti koje mogu potaknuti njegovo uvođenje – od korištenja sustava klasifikacije za praćenje državne potrošnje do korištenja kriterija Europske komisije i Svjetske banke te povezivanja europskog proračuna s nacionalnim u dijelu alokacije sredstava za djecu.

Razgovaralo se i o dječjem siromaštvu i prikupljanju podataka o pokazateljima dječjeg siromaštva u Hrvatskoj, kao i o drugim aspektima dječjeg odrastanja te o djelovanju udruga i o kvaliteti i održivosti programa za djecu. Dogovorena je i daljnja suradnja i razmjena postojećih statističkih podataka koji se odnose na problematiku dječjeg siromaštva te je razmatrano uključivanje državnih institucija u provedbu i razvitak indikatora dobrobiti djece u Republici Hrvatskoj.