Susret s autorima i junacima filma “Moji prijatelji kao ja”

Susret s autorima i junacima filma “Moji prijatelji kao ja”

Goljak1Obilježavajući Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca, pravobraniteljica Mila Jelavić posjetila je učenike Centra za odgoj i obrazovanje Goljak. Povod za susret bio je filmska reportaža “Moji prijatelji kao ja”, koju su o djeci iz ovoga centra snimili učenici OŠ Rudeš i s njome osvojili nekoliko nagrada na filmskim festivalima. Na projekciji u Centru Goljak zajedno su se družili autori filma, glavni „glumci“ Laura i Tin i njihovi školski prijatelji.

 

Film je dobio naslov po stihu Laurine pjesme, koju ona recitira u filmu i otkriva svoje snove i želje, pozivajući svu djecu da ne odustaju od svojih životnih ciljeva, unatoč preprekama. Njezina velika želja je da postane glumica i čini se da se ona i ovim filmom pribliila ostvarenju te želje.  Laura je sada uspješna učenica srednje škole upravno-birotehničkog smjera u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava i oduševljena je novim školskim izazovima, mada priznaje da mora mnogo učiti. Rado je ponovno došla na Goljak, posjetiti svoje prijatelje i učitelje, a vrlo je zadovoljna svojim nastupom na filmu i filmom u cjelini. Rekla je da nema straha od kamere „jer ju ionako ne vidi“, a uživa kad je mikrofon uključen.

Film je snimljen prije dvije godine, prisjetio se Tin, danas učenik 8. razreda, koji je u ovoj prilici prvi put vidio sebe na filmu i zadovoljan je rezultatom. U filmu on pokazuje svoj vrsni recitatorski talent i razmišlja o budućem obrazovanju i karijeri, svjestan da su mogućnosti izbora ipak ograničene – a on bi želio biti policajac forenzičar. Upravo na današnji dan navršio je 15 godina pa mu je pravobraniteljica čestitala rođendan zajedno s njegovim prijateljima. Zasad je odlučio da će biti informatičar, budući da sljedeće godine polazi u srednju školu, ali to je tek početak.

U filmu o sebi i svome životu šarmantno govori i dječak Connor – glumac, recitator, pjevač – koji se u ovoj prilici nije mogao pridružiti, jer je sada u srednjoj školi. On je opisao kako je došlo do oštećenja zbog kojih se danas kreće pomoću kolica, govorio je o svojim hobijima, o svojem hrvatsko-irskom porijeklu, o pjesmama koje voli. Ujedno je objasnio da je važno u životu biti optimist „jer pesimizam škodi i zdravlju i ljepoti“.

Petero učenika iz OŠ Rudeš dio su filmske ekipe i upravo su oni naporno i dugo radili na montaži filma. Poticaj i podršku za kvalitetan rad ustrajno im pružaju voditeljice školske filmske družine, profesorica Mirjana Jukić i socijalna pedagoginja Katica Šarić.Od četiri sata snimljenog materijala trebalo je načiniti kratki film od deset minuta, izvući najbolje i najsnažnije prizore, dati dovoljno “prostora” djeci koja govore o sebi, ali i pedagoginji Mari Kovačić, koja u filmu daje stručne informacije o školi i radu s učenicima, pokazati i ostale učenike i atmosferu koja vlada na Goljaku. Rezultat je bio više nego uspješan. Filmska reportaža “Moji prijatelji kao ja” prikazan je dosad na četiri festivala, u desetak hrvatskih gradova gdje ga je gledalo nekoliko tisuća učenika osnovnih škola, dobio je nekoliko nagrada.

A bio je i povodom ugodnog druženja učenika dviju škola s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić i njezinim savjetnicama Ivonom Salaj i Majom Flego. Tom prilikom pravobraniteljica je učenike obiju škola obavijestila da će na proljeće biti novi natječaj za članove njezine Mreže mladih savjetnika (MMS) te ih je pozvala da se i oni prijave. U organiziranju sureta posebno su se angažirali djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Goljak predvođeni ravnateljem Željkom Kranjecom. Oni su pravobraniteljici i njezinim suradnicima pokazali učionice i prostore za boravak djece te su one nakratko posjetile sve učenike koji su u vrijeme posjeta imali nastavu.