Susret s djecom iz Doma A. G. Matoš iz Zagreba

Susret s djecom iz Doma A. G. Matoš iz Zagreba

HSM iDom.A.Matos.ZgbDevetero djece, šest dječaka i tri djevojčice iz Doma Antun Gustav Matoš iz Zagreba, došli su na Međunarodni dan prava djeteta, 20. studenoga 2013., u Hrvatski školski muzej razgledati izložbu i stalni postav. Osoblje muzeja im je tim povodom organiziralo i susret s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić i razgovor o pravima djece.

Razgovor s djecom i pravobraniteljicom vodila je Kristina Gverić iz muzeja. Poticala je djecu da se prisjete dječjih prava koja poznaju i situacija u kojima su prepoznala ostvarivanje ili kršenje prava, a pravobraniteljica im je govorila o značenju Konvencije o pravima djeteta te o svojoj ulozi kao zagovarateljice i nadzirateljice ostvarivanja prava djece. Razgovarali su i o tome kako reagirati kad djeca ili odrasli ne poštuju njihova prava te kako i sami trebaju poštovati prava drugih.

Zajedno sa svojom savjetnicom Majom Flego pravobraniteljica ih je upoznala s ulogom svoje Mreže mladih savjetnika MMS-a te ih pozvala da se i oni jave na natječaj sljedeće godine kad se budu birali novi članovi. Pozvala ih je da joj se i prije toga jave sa svojim idejama i prijedlozima za poboljšanje života djece i mladih ili s pritužbama na kršenje dječjih prava koje su uočili.