Susret s Hrvatskim društvom za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju

Susret s Hrvatskim društvom za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju

BegovacNa inicijativu predsjednika Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju Hrvatskoga liječničkoga zbora (HLZ) doc. dr. sc. Ivana Begovca, u Uredu pravobraniteljice za djecu 23. listopada 2015. održan je sastanak pravobraniteljice doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić s predsjednikom i članicama Upravnog odbora Društva. Na sastanku je bilo govora o aktualnom stanju u pogledu statusa dječje i adolescentne psihijatrije u Hrvatskoj te potrebama vezanim uz liječenje djece i adolescenata s psihičkim smetnjama, posebno kad je riječ o broju stručnjaka te prostornim uvjetima u kojima se liječenje treba provoditi.
Na sastanku je posebno istaknuta potreba donošenja Akcijskog plana za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju koji bi poslužio kao osnova sustavnog pristupa rješavanju problema aktualno nedostatnih kapaciteta za pružanje odgovarajuće stručne pomoći i podrške te liječenja djece s problemima mentalnog zdravlja. Istaknut je problem nedovoljnog broja dječjih psihijatara te problem nedostatnih stacionarnih kapaciteta za liječenje djece, kao i potreba proširenja kapaciteta za liječenje djece u dnevnoj bolnici, s posebnim osvrtom na potrebe dječje i adolescentne psihijatrije u KBC-u Zagreb.
Općenito je naglašena potreba ulaganja dodatnih napora usmjerenih razvoju dječje psihijatrije u Hrvatskoj. Na tom planu uočena su određeni pozitivni pomaci no ostaje još dosta prostora za rad na unapređenju i podizanju kvalitete u pružanju zdravstvene zaštite djeci i mladima koji imaju poteškoće mentalnoga zdravlja.
Na sastanku su, kao predstavnici Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, uz dr. Begovca i pravobraniteljicu Milas Klarić, sudjelovale i doc. dr. sc. Zorana Kušević, doc. dr. sc. Elena Sandrić i psihijatrica dr. Ljiljana Škrinjarić te savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.