Susret s regionalnim direktorom UNICEF-a Stevenom Allenom

Susret s regionalnim direktorom UNICEF-a Stevenom Allenom

UNICEF_S.AllenNa prijedlog UNICEF-a, 8. srpnja 2010. u Uredu pravobraniteljice za djecu održan je sastanak s regionalnim direktorom UNICEF-a Stevenom Allenom i predstojnicom ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lorom Vidović. Tom prilikom o područjima uzajamne suradnje Pravobraniteljstva za djecu i UNICEF-a, prioritetima u zaštiti djece i planovima za budući rad razgovarali su s pravobraniteljicom Milom Jelavić te s njezinim zamjenicama Ester Radmilo i Majom Gabelica-Šupljika.

Budući da će UNICEF uskoro započeti aktivnosti na izradi programa rada za sljedeće petogodišnje razdoblje, regionalni direktor Steven Allen izrazio je nadu da će UNICEF u odabiru tema i područja ostvariti uspješnu suradnju i s Uredom pravobraniteljice za djecu. Zanimalo ga je i mišljenje Pravobraniteljstva o mogućnosti implementacije UNICEF-ovog programa sprečavanja nasilja među djecom u školi kao obveznog programa za sve, koji bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa moglo preuzeti i realizirati kao vlastiti sustavni program. Dobio je odgovor da je Ured pravobraniteljice za djecu već dao preporuku Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, prepoznavši taj program kao kvalitetan i učinkovit, da ga preuzme i implementira kao dio vlastitog programa te da ga provodi u školama na cijelom području Hrvatske.

U raspravi o prioritetnim područjima zaštite prava i interesa djece bilo je riječi i o problemima u odnosima između roditelja i djece, posebice u situacijama odvojenog života. Posebno je naglašena vrijednost i važnost edukacije sudaca koji donose odluke u obiteljskim stvarima, a koja se planira provesti u zadnjem tromjesečju 2010., u suradnji UNICEF-a, Ureda pravobraniteljice za djecu, Pravnog fakulteta i Studijskog centra socijalnog rada.

U razgovoru je istaknuta važnost uključivanja djece u procese koji se odvijaju u društvu, njihovo sudjelovanje u svim pitanjima koja ih se tiču i ostvarivanje većeg utjecaja djece u društvu, kao i potreba za više aktivnosti u brizi o djeci s teškoćama u razvoju i o djeci pripadnicima nacionalnih manjina, posebice Roma.