Susret s regionalnom direktoricom UNICEF-a

Susret s regionalnom direktoricom UNICEF-a

UnicefP9274185Pravobraniteljica Mila Jelavić sastala se 27. rujna 2012. u svome Uredu s regionalnom direktoricom UNICEF-a Marie-Pierre Poirirer, s kojom je razgovarala o izazovima u području ostvarivanja i promocije dječjih prava u Hrvatskoj te o suradnji  Ureda pravobraniteljice i UNICEF-a, u sklopu Plana aktivnosti 2012. – 2016. Na sastanku su bile i predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Lora Vidović te zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo.

M. Poirirer se u razgovoru zanimala za sva područja dječjeg života u Hrvatskoj, osobito za najslabije točke zaštite djece, željela je doznati koje su posebno osjetljive skupine djece i gdje se najviše krše dječja prava. Posebno se zanimala za to kako se ostvaruje suradnja pravobraniteljice s hrvatskim Uredom UNICEF-a, u koja se područja UNICEF može uključiti svojom podrškom, poznaju li djeca u Hrvatskoj svoja prava i kako se ostvaruje promocija njihovih prava.

Izrazila je zadovoljstvo pristupom Ureda pravobraniteljice za djecu rješavanju problema djece, pojedinačno i na općoj razini, a posebno ju je zanimalo u kojoj se mjeri prihvaćaju i poštuju preporuke pravobraniteljice upućene državnim tijelima. Gošća je izrazila potporu radu Ureda pravobraniteljice, pohvalivši pristup i angažman i na lokalnoj razini te se raspitivala o funkcioniranju regionalnih ureda pravobraniteljice.

Pravobraniteljica i njezina zamjenica izvijestile su o načinu rada Ureda, o statističkim podacima za prošlu godinu, o radu Mreže mladih savjetnika – MMS te istaknule opredijeljenost da se u radu Ureda na zaštiti djece više pažnje posveti upravo dječjem sudjelovanju/participaciji, te djelovanju na općoj razini.