Susret učenika Osnovne škole „Zamet“ iz Rijeke sa savjetnicom pravobraniteljice za djecu

Susret učenika Osnovne škole „Zamet“ iz Rijeke sa savjetnicom pravobraniteljice za djecu

Na poziv voditeljice izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u Osnovnoj školi „Zamet“ u Rijeci – profesorice Orjene Stefani-Marečić, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je 6. ožujka 2023. Osnovnu školu „Zamet“. Ova je osnovna škola jedna od najvećih riječkih osnovnih škola i polazi ju preko 600 učenika.

Na susretu su sudjelovali učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda, koji su uključeni u spomenutu izvannastavnu aktivnost, kao i predstavnici Vijeća učenika. Savjetnica pravobraniteljice je učenicima predstavila rad Ureda pravobraniteljice za djecu, posebno regionalnog ureda u Rijeci i Konvenciju o pravima djeteta UN-a. Također ih je informirala o postojanju Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Na kraju je razgovarala s učenicima o pravima djece i važnosti poštovanja prava drugoga.

Učenici su istaknuli kako smatraju važnim da se djecu više uključuje u procese donošenja odluka koje ih se tiču, posebno vezano za sustav obrazovanja.