Susreti sa savjetima mladih u Osijeku

Susreti sa savjetima mladih u Osijeku

OsijekZupanijski_savjetOsječki ured pravobraniteljice za djecu 5. listopada 2010. posjetili su članovi Savjeta mladih Grada Osijeka, a 6. listopada predstavnici Savjeta mladih Osječko-baranjske županije.  Savjetnici regionalnog ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku Sanja Vladović i Darko Laksar pozvali su ih kako bi se upoznali s njihovim programima i ponudili im suradnju i pomoć u radu na zajedničkim pitanjima važnim za dobrobit djece i mladih.

Ured su posjetili predsjednik Savjeta mladih Grada Osijeka Filip Glavaš, njegova zamjenica Martina Jandrić i član Zvonimir Klobučar te su predstavili svoje ostvarene projekte: okrugli stol o mladim osobama s invaliditetom, projekt udruge Veliki brat, usmjeren na pružanje podrške djeci u Domu za djecu Klasje, edukacija mladih u komunikacijskim vještinama, tečaj plesa te iniciranje uljepšavanja grada bojenjem klupa na lijevoj obali Drave. Upravo pripremaju važan događaj – međunarodnu konferenciju mladih iz Hrvatske i bratskih gradova grada Osijeka, s temom poduzetništva i zapošljavanja mladih.

Sljedećeg dana održan je susret s pet članova Savjeta mladih Osječko-baranjske županije i njihovim predsjednikom Mariom Marolinom. Oni su savjetnicima pravobraniteljice predstavili svoje realizirane projekte i plan za sljedeću godinu. Usmjereni su na suradnju s nevladinim udrugama, ističu kako su otvoreni za sve konstruktivne prijedloge, a komunikaciju s njima moguće je ostvariti i putem web stranice Županije osječko-baranjske na kojoj imaju svoju rubriku. Do sada su održali već 12 sjednica savjeta, što svjedoči o velikoj angažiranosti i motiviranosti za rad, uspješno surađuju s nekoliko gradskih i općinskih savjeta mladih, najviše sa Savjetom mladih Grada Osijeka kroz provedbu više zajedničkih projekata.

Upozorili su da na području županije u nekim gradovima i općinama još uvijek nisu osnovani savjeti mladih, što zbog nezainteresiranost mladih za aktivno uključivanje u društveni život, što zbog inertnosti odraslih, koji ih ne potiču i ne upućuju u mogućnosti njihova utjecanja na rješavanje pitanja od važnosti za djecu i mlade kroz djelovanje savjeta mladih. S tim u vezi zatražili su pomoć i podršku pravobraniteljice za djecu.

Ni gradski ni županijski savjet u svome sastavu nemaju članova mlađih od 18 godina, a  budući da propisi predviđaju da to tijelo čine osobe u dobi od 15 do 29 godina, savjetnici pravobraniteljice za djecu predložili su im da u svoje članstvo uključe i djecu.