Svečano otvaranje Festivala o pravima djece

Svečano otvaranje Festivala o pravima djece

Festival o pravima djece 2015U Zagrebu u kinu Tuškanac 7. listopada 2015. svečano je otvoren sedmi po redu Festival o pravima djece koji zajedno organiziraju UNICEF-ov ured za Hrvatsku, Pravobraniteljica za djecu , Hrvatski filmski savez, udruga Alternator te partneri Blitz Cinestar i Kino mreža. Goste svečanog otvaranja, među kojima je bilo mnoštvo djece, pozdravile su umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović, predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić te savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.
Pod krilaticom “Svi u kino, kino za sve” na festivalu koji će trajati do 11. listopada prikazat će se nagrađivani kratkometražni i cjelovečernji filmovi za djecu istaknutih profesionalnih autora, kao i najbolji filmovi koje su u protekloj godini snimila djeca iz hrvatskih osnovnih škola. Svečanost otvaranja započela je ulomkom iz predstave “Život kroz dramatizaciju” koju su izvele učenice zagrebačkih gimnazija – Dijana Bosnić, Dorotea Višak i Kristina Višak, a koja se bavi upravo pravima djeteta. Domaćini ovogodišnjeg Festivala o pravima djece su glumci Robert Kurbaša i Darija Lorenci Flatz te likovna i glazbena umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya.
Festival se ove godine održava u 18 gradova: u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, a u suradnji s Kino mrežom i u Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu. Očekuje se da će oko sedam tisuća djece iz cijele Hrvatske sudjelovati na ovim projekcijama, a budući da je festival inkluzivan, svih 35 filmova prilagođeni su publici s oštećenjima vida ili sluha.