Svečanost zatvaranja twinning projekta o zaštiti od diskriminacije

Svečanost zatvaranja twinning projekta o zaštiti od diskriminacije

Sabor diskriminacijaU Zagrebu je 10. lipnja 2013. u Hrvatskome saboru održana svečanost zatvaranja twinning projekta Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije. Projekt su od studenoga 2011. godine do lipnja 2013. provodili Pučki pravobranitelj, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Institut za ljudska prava Republike Austrije Ludwig Boltzmann. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske u okviru IPA 2009 programa Europske unije za Hrvatsku.

 

Pozdravne govore na svečanosti zatvaranja projekta održali su Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), Luigi Barile, šef odjela za jačanje institucija i socijalnu koheziju, Andrea Ikić-Böhm, veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić. O postignućima i izazovima provedbe ovog projekta govorili su pučka pravobraniteljica Lora Vidović i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Branko Sočanac. O postignućima i izazovima koji predstoje govorio je Hannes Tretter, znanstveni direktor Instituta za ljudska prava Republike Austrije Ludwig Boltzmann.

Na svečanosti zatvaranja twinning projekta istaknuto je: da je opći cilj projekta bila uspostava učinkovitog i djelotvornog sustava za suzbijanje diskriminacije u svrhu podizanja razine zaštite od diskriminacije u RH; da je projekt uz pomoć EU stručnjaka ojačao kapacitete Pučkog pravobranitelja kao središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH; da je projektom razvijen učinkovit sustav za praćenje pritužbi na diskriminaciju te za prikupljanje i praćenje podataka o jednakosti, te izrađen sustav za potporu žrtvama diskriminacije. Na svečanosti zatvaranja projekta predstavljeni su rezultati projekta – priručnik “Smjernice za prepoznavanje slučajeva diskriminacije”, prvenstveno namijenjene javnopravnim tijelima te priručnik za prikupljanje podatka o jednakostiKako prikupljati podatke o jednakosti?”, za javne institucije i jedinice regionalne i lokalne samouprave.

U pojedinim aktivnostima provedbe projekta sudjelovao je i Ured pravobraniteljice za djecu. Svečanosti zatvaranja twinning projekta prisustvovale su zamjenica pravobraniteljice Ester Radmilo i savjetnica Mirna Slaviček. (Foto: www.sabor.hr)