Svečana dodjela nagrada na natječaju “Korona virus – Zaštiti sebe i druge”

Svečana dodjela nagrada na natječaju “Korona virus – Zaštiti sebe i druge”

Nakon izbora najboljih infografika u natječaju Korona virus – Zaštiti sebe i druge Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 11. prosinca 2020. održana je virtualna svečana dodjela nagrada. Prvu nagradu dobio je tim  učenika Osnovne škole Benkovac za infografiku pod naslovom “Da se nitko ne zarazi na higijenu jako pazi” i tim Škole za medicinske sestre iz Zagreba čiji slogan je “Oprezan budi i koroni presudi“. Na natječaj je pristiglo 347 radova iz više od 100 škola iz cijele Hrvatske.

Posebno su predstavljeni i radovi koji su ušli u uži izbor. Bili su to rad iz  Katoličke osnovne škole u Virovitici, pod nazivom  “Razmak zdravlje čuva” i rad Osnovne škole Stjepana Bencekovića, Horvati-Zagreb pod naslovom “Koronavirus nije tlaka, ako pratiš pravila laka!” te rad Medicinske škole Varaždin “Jedan, dva tri od korone se zaštiti ti!”, rad Medicinske škole iz Osijeka naslovljen “Ako te korona pozove, odbij poziv!” te rad Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci pod nazivom”Zajedno protiv Covida“.

Posebna vrijednost ovoga online skupa i proglašenja pobjednika bilo je sudjelovanje učenika – autora pobjedničkih radova koji su se javili iz svojih škola. Dodjelu nagrada vodila je predsjednica povjerenstva za izbor mr. sc. Marijana Radić Vuleta iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pobjednike je proglasio glumac Filip Mayer. Pozdravne riječi sudionicima uputile zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za  javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja mr. sc. Vesna Šerepac i zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu, koja je bila i članica povjerenstva za izbor nagrađenih radova, tom je prilikom rekla kako je izbor ovih radova više od natječaja u kojem se ocjenjuje rad koji najviše odgovara zadanim kriterijima, jer svaki rad odražava autentični doživljaj trenutačne, za sve nas nove i nepoznate, situacije kakvu predstavlja korona epidemija. Radovi su bili  puni simbola, asocijacija, jasnih, ali i duhovitih poruka i likovnih rješenja koja su na više načina komplementarna postojećim epidemiološkim mjerama. Istaknula je da iz perspektive dječjih prava možemo reći da ovi radovi predstavljaju ozbiljan, odgovoran i zreo glas i poruku djece o tome kako se trebamo ponašati u vrijeme epidemije Covida-19  i kako taj glas svakako trebamo poslušati.