Svečano otvoren 10. Festival prava djece

Svečano otvoren 10. Festival prava djece

U Zagrebu je 9. listopada 2018., u Kaptol Boutique Cinema svečano otvoren 10. Festival prava djece, koji je okupio mnoštvo malih i velikih ljubitelja, prijatelja i podržavatelja festivala. Festival zajedno organiziraju Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu i Kina Cinestar.

U svečanom programu sudjelovali su članovi Zbora i orkestra Glazbene škole Elly Bašić pod vodstvom Stjepana Vugera te dirigentskom palicom Dore Remenar, Inkluzivna plesna skupina pod vodstvom koreografkinje Nikoline Medak, djeca polaznici radionice zvuka Ivane Đula pod vodstvom Luke Vrbanića, a program su vodila i djeca uz odrasle voditelje, uz posebno pojavljivanje malog Patrika koje se predstavio kao „stručnjak za problematiku odraslih“, a ujedno i poznavatelj dječjih prava.

Pozdravljajući goste na otvaranju festivala njegova umjetnička direktorica Tatjana Aćimović rekla je: “Kad smo prije 10 godina krenuli s Festivalom, znali smo da je važno dati riječ djeci i učiniti sve što možemo kako bi se njihova riječ čula. Imajući na umu snagu univerzalne prirode umjetnosti i stvaralaštva – ovaj se festival prirodno spojio s filmskim stvaralaštvom djece i mladih. Iz njihovih smo filmova u ovih deset godina naučili da oko, um i srce djeteta vide potencijal, ne stavljajući negativni predznak različitome od sebe”.
I svečani program na otvaranju bio je inkluzivan, kao i sam Festival prava djece, dajući uvid u to kako izgledaju naracije i dodatne intervencije na filmovima koji su prilagođeni potrebama publike s teškoćama vida i sluha. Kreativni koncept i režiju programa potpisuje Marina Pejnović. U sklopu bogatog programa prikazan je i kratki igrani film “Tiho dijete” nagrađen Oscarom za 2018. godinu.

Otvaranje festivala pratile su zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Maja Flego.