Svjetska kampanja “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”

Svjetska kampanja “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”

Ususret Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga, s prvim danom u mjesecu studenom i ove godine započinje svjetska kampanja pod nazivom “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”, koja se odvija na poziv i poticaj UN-ove partnerske organizacije Women’s World Summit Foundation – WWSF. Kampanja je usmjerena na razvoj prevencijske kulture te nudi 19 tema ili područja, u kojima valja prepoznati rizike za djecu i prevenirati zlostavljanje i zanemarivanje djece. Veliki broj zemalja pridružio se kampanji, a Pravobranitelj za djecu Republike Hrvatske u njoj sudjeluje od 2007. godine.

Kako bi potaknuo profesionalce koji rade s djecom i aktiviste za dječja prava da s djecom provode stručno utemeljene edukativne i zagovaračke akcije, WWSF je i ove godine objavio priručnik pod naslovom “19 Days of activism for prevention of violence against children and youth 1-19 November”. On sadržava ključne informacije, podsjetnik na članke Konvencije o pravima djeteta i druge povezane dokumente, upućuje na korisne izvore te pruža obilje ideja i poticaja za rad s djecom i mladima na prevenciji svih vrsta nasilja nad djecom. Pravobraniteljica za djecu pridružuje se kampanji te poziva sve nastavnike, odgojitelje i voditelje aktivnosti s djecom da različitim aktivnostima pridonesu izgradnji nulte tolerancije prema nasilju nad djecom, u skladu s krilaticom: Nema opravdanog nasilja nad djecom. Svako nasilje nad djecom može se spriječiti.

Priručnik WWSF-a i druge informacije o kampanji potražite ovdje.

U sklopu kampanje, u studenome pravobraniteljica za djecu planira niz aktivnosti u vezi sa zdravstvenim pravima djece, zaštitom prava djece koja se bave sportom, djece čiji su roditelji u zatvoru, zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, prava djece na sudjelovanje i drugo. Među njima ističemo tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora o zaštiti i unapređivanju mentalnog zdravlja djece, zatim izložbu likovnih radova učenika umjetničkih srednjih škola u Etnografskom muzeju u Zagrebu pod naslovom “Poznajem i poštujem dječja prava: razmišljam, govorim, sudjelujem” te predstavljanje rezultata istraživanja pravobraniteljice za djecu o participaciji djece u odgojno-obrazovnom sustavu.

Izložba i predstavljanje istraživanja ujedno su i aktivnosti kojima obilježavamo Međunarodni dan prava djeteta 20. studenoga, ali i 15. obljetnica postojanja i rada Pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj. Tako u studenome zaokružujemo niz važnih datuma i događaja koji za nas imaju i dodatnu emocionalnu vrijednost, kakvu inače nose proslave jubileja.

Borba protiv nasilja nad djecom temeljito je i trajno utkana u djelovanje institucije Pravobranitelja za djecu.