Svjetski dan socijalnog rada – 19. ožujka

Svjetski dan socijalnog rada – 19. ožujka

U organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika (HUSR) u Zagrebu je 19. ožujka 2024. svečano obilježen Svjetski dan socijalnog rada.

Svečanost su prigodnim uvodnim govorima otvorili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, Štefica Karačić, predsjednica HUSR-a, Domagoj Kronstein, privremeni predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR), prof.dr.sc. Gordana Berc, predstojnica Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta  Zagrebu, dr.sc. Anita Barišić, asistentica Pravnog fakulteta u Osijeku i dr.sc. Romana Galić, predstavnica Grada Zagreba. Svi oni su socijalnim radnicama i radnicima čestitali njihov dan te istaknuli značaj i važnost profesije socijalnog rada u društvu. Jedna od poruka koja se mogla čuti na svečanosti odnosi se na potrebu da se briga za dignitet profesije socijalnog rada i pomagača treba razumjeti kao zalaganje za dobrobit korisnika socijalnih usluga i zajednica u kojima živimo.

Nakon uvodnih riječi uslijedila su izlaganja prof. dr.sc. Marine Ajduković i dr.sc. Antuna Ilijaša pod nazivom Profesionalni stres u socijalnom radu, stara tema u novom društvenom kontekstu; Što nam kažu najnovija nacionalna istraživanja? Odrednice profesionalnog stresa i zdravlja socijalnih radnica i radnika u HZSR, nakon čega je održana panel rasprava pod nazivom Kako dalje? Gdje su granice izdržljivosti? Kako preuzeti društvenu odgovornost za dobrobit korisnika i stručnjaka?, koju je vodila izv.prof.dr.sc. Lucija Vejmelka.

U raspravi su sudjelovali Tatjana Katkić Stanić, predstavnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Domagoj Kronstein, privremeni predsjednik HKSR-a, Tatjana Štritof, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Mato Zovkić, potpredsjednik Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi i Gordana Daniel, predstavnica HUSR-a.

Ovom prigodom svečano su dodijeljene nagrade za socijalni rad, a više o dobitnicima nagrada nalazi se na sljedećoj poveznici: https://husr.hr/web/wp-content/uploads/2024/03/BRO%C5%A0URA-_FINAL-_SLIKA.pdf

Na svečanosti obilježavanja sudjelovala je Davorka Osmak Franjić, prof. psihologije, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Svim socijalnim radnicama i radnicima čestitamo Svjetski dan socijalnog rada!