Taktilni geografski atlas za slijepe i slabovidne učenike

U sklopu Mjeseca knjige, Hrvatski savez slijepih je 30. listopada 2008. predstavio prvi taktilni geografski Atlas za slijepe i slabovidne učenike osnovnih škola izrađen u Hrvatskoj. Predstavljanje Atlasa upriličeno je u prostorijama Hrvatske knjižnice za slijepe.

 

Atlas sadrži 19 geografskih karata a njegova je posebnost to što su karte tiskane na posebnom papiru koji omogućuje da se razni znakovi i crte o izdignu pa ih je moguće identificirati dodirom. To omogućuje slijepim učenicima percepciju geografskih oblika i rasporeda. Isto tako za slabovidne učenike pri dizajniranju karata su korištene kontrastne boje kako bi ih i oni mogli koristiti.

Ovaj Atlas će u okviru programa besplatnih udžbenika biti distribuiran slijepim i visoko slabovidnim učenicima u osnovnim školama. Isto tako svi zainteresirani će Atlas moći nabaviti po cijeni od 783 kune, premda ukupni troškovi izrade po komadu iznose 1.380 kuna.

Ovakvu prodajnu cijenu za zainteresirane slijepe i slabovidne osobe omogućile su donacije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te nekoliko tvrtki. Na svečanom predstavljanju Atlasa zahvalnice svim donatorima uručio je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić. On je usto zahvalio velikom broju suradnika koji su sudjelovali u ostvarenju tog izuzetno važnog i zahtjevnoga projekta.

Nakon prezentacije publika je pozvana da, koristeći povez preko očiju, “pogleda” Atlas i vlastitim prstima, kako bi na taj način i oni koji vide osjetiti trenutak svijeta slijepih. Svi zainteresirani moći će razgledati Atlas u Hrvatskoj knjižnici za slijepe (Zagreb, Šenoina 34/I. kat) tijekom sljedeća dva mjeseca.