Tečaj za liječnike o prepoznavanju nasilja

Tečaj za liječnike o prepoznavanju nasilja

djevojcica-djeca_u_rizikuU prostoru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci 17. veljače 2009. održan je prvi tečaj u sklopu educiranja liječnika primarne zdravstvene zaštite za prepoznavanje situacija u kojima su pacijenti bili žrtve nasilja i primjereno reagiranje u takvim okolnostima. Tečajevi će se održavati za sve liječnike primarne zdravstvene zaštite u području Primorsko-goranske županije. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu tečaju su nazočile savjetnica Danijela Žagar i stručna suradnica Ana Albrecht.

Prošle je godine unutar Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije osnovan Odsjek za prevenciju nasilja koji je za 2009. godinu predvidio organiziranje tečajeva za liječnike o prepoznavanju problema nasilja kod  pacijenata, načinu postupanja sa žrtvom te obvezi prijavljivanja nasilja. Premda je zakonska obveza zdravstvenih djelatnika prijaviti policiji ili općinskom državnom odvjetništvu počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali u obavljanju svoje dužnosti, mnogi liječnici priznaju da ne znaju kako postupati u slučaju sumnje na nasilje, niti smiju li se miješati u obiteljske probleme svojih pacijenata.

U prvi tečaj uključilo se dvadesetak liječnika, koji su pozorno pratili predavanja stručnjaka i imali su priliku postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u raspravi. Specijalist sudske medicine i stalni sudski vještak dr. sc. Dražen Cuculić govorio je o prepoznavanju fizičkih ozljeda nanesenih nasilnim ponašanjem, a voditeljica Odjela za adolescente i obitelj KBC-a Rijeka, psihijatrica i stalna sudska vještakinja dr. sc. Mirjana Graovac objasnila je simptome po kojima se može prepoznati osoba koja trpi nasilje, kao i posljedice nasilja, odnosno posljedice kod djece koja su žrtve ili svjedoci obiteljskog nasilja. Kriminalistica Olga Bjelić iz Policijske uprave primorsko-goranske predstavila je polaznicima njihovu zakonsku obvezu prijavljivanja sumnje na nasilje i postupanje policije u tom slučaju, a Dragica Jelača iz Centra za socijalnu skrb Rijeka opisala je ulogu centra i njegove nadležnosti u slučajevima obiteljskog nasilja.

U raspravi su se čula i pitanja o neugodnim posljedicama po liječnika zbog prijavljivanja nasilja, međutim, stručnjaci su im objašnjavali da ih i liječnička etika i zakonski propisi obvezuju na prijavljivanje sumnje na nasilje te da je njihova uloga u pomaganju žrtvama vrlo važna. Time se dodatno potvrdila potreba za širim provođenjem programa edukacije za sve zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj kako bi se razvila svijest o tome da je nasilje javnozdravstveni problem. Pritom posebnu pozornost valja posvetiti zaštiti djece od nasilja. Uloga liječnika u tome je osobito važna jer se oni u svakodnevnom radu susreću s djecom izloženom nasilju, stoga je bitno da znaju prepoznati takve slučajeve te da su svjesni svoje obveze prijavljivanja i omogućavanja odgovarajuće zaštite djeteta od nasilja.