Telefonski broj 116 za zaštitu djece

Telefonski broj 116 za zaštitu djece

Nestaladjeca.rukeU organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, udruge Hrabri telefon te Udruge za podršku žrtvama i svjedocima,  u Zagrebu je 18. studenoga 2013. održana konferencija pod nazivom “116 brojevi u funkciji zaštite djece u RH”,u sklopu obilježavanja 19. studenoga Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece.Uvodno izlaganje održala je pravobraniteljica Mila Jelavić, koja je pritom iznijela kratak osvrt na rad Ureda pravobraniteljice za djecu u vezi s prevencijom zlostavljanja djece u Hrvatskoj.

 

Prikazala je i suradnju Ureda s UN-ovom suradnom organizacijom WWSF, podsjetila na nagradu koju je Ured dobio od WWSF-a 2008. godine te novčani iznos nagrade ustupio Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebukao poticaj da se učenici ove škole angažiraju u izradi plakata za prevenciju nasilja. Njihov rad zaokružen je izložbom i tiskanjem odabranog učeničkog rada kao službenog plakata Ureda pravobraniteljice za Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece.

Pravobraniteljica je izvijestila i o aktivnostima svoga Ureda u zalaganju za uspostavu jedinstvenog europskog telefonskog broja za nestalu djecu u Hrvatskoj. Navela je kako se Ured pridružio međunarodnoj akciji “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima” organiziranjem niza aktivnosti, među kojima je i Tematski sastanak CRONSEE-a 5. studenoga, pod nazivom “Djeca u pokretu”, posvećen zaštiti djece u međunarodnim migracijama te rasprava u Hrvatskom saboru “Dječja prava u Hrvatskoj danas”, koja će se održati 19. studenoga,a na kojoj će djeca, članovi njezine Mreže mladih savjetnika, izvijestiti zastupnike te predstavnike Vlade RH i drugih institucija o potrebama i problemima djece i mladih u Hrvatskoj.

Na konferenciji su svoj doprinos dali i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva unutarnjih poslova, HAKOM-a, Doma za odgoj djece i mladeži Osijek, Večernji list i 24 sata. Svoje aktivnosti  vezane uz telefonske linije za pomoć djeci koje počinju s brojem 116, prikazale su zatim udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, zatim Hrabri telefon i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, iznoseći vrijedna iskustva u dosadašnjem radu.