Tematska sjednica saborskih odbora o zaštiti djece od štetnih medijskih sadržaja

Tematska sjednica saborskih odbora o zaštiti djece od štetnih medijskih sadržaja

TelevizijaO novom Pravilniku o zaštiti maloljetnika od potencijalno štetnih medijskih sadržaja, 29. travnja 2010. raspravljali su saborski odbori za obitelj, mladež i šport te za informiranje, informatizaciju i medije, ocijenivši ga kao korak naprijed u odnosu na dosadašnji pravilnik i nužni potez  u podizanju standarda zaštite djece u društvu. Naglasila je to i pravobraniteljica Mila Jelavić, koja je tom je prilikom pozvala Vijeće za elektroničke medije da dosljedno prati primjenu Pravilnika i redovito sankcionira njegovo kršenje.

Za razliku od Pravilnika iz 2008. godine, koji je bio usmjeren uglavnom na potencijalno štetne prizore u programskim sadržajima, novi zahtijeva i zaštitu identiteta maloljetnika, zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje djece (neovisno o roditeljskoj suglasnosti), zaštitu djece u području regulacije oglašavanja i teletrgovine, usluga na zahtjev i nagradnih igara, a uključuje i elektroničke publikacije, tj. internetske portale. Predstavljajući novi Pravilnik, članica Vijeća za elektroničke medije Olga Ramljak prikazala je i brojne primjere kršenja postojećeg Pravilnika, u  kojima pojedini televizijski nakladnici propuštaju označiti pojedine sadržaje dobnim oznakama ili ih neprimjereno označuju, u kojima krše pravo djece na zaštitu privatnosti, unatoč zabrani prikazuju pornografske sadržaje, ne upozoravaju na uznemirujuće prizore u informativnom programu i slično.

Zbog prikazivanja nasilnih sadržaja u tzv. štićenom vremenu od 7 do 21 sat, u 2008. godini Vijeće za elektroničke medije pokrenulo je protiv nakladnika 11 prekršajnih postupaka i izreklo šest opomena, a dosad je u 2010. izreklo tri upozorenja i tri opomene.  Primjerice RTL televizija već ima tri izrečene opomene te bi novo kršenje Pravilnika bilo povod da im Vijeće  oduzme koncesiju na određeno vrijeme. Iako su njihovi predstavnici sudjelovali u izradi prvoga Pravilnika, nakladnici i dalje pružaju otpor primjeni tog podzakonskog akta, smatrajući da on ugrožava slobodu medija, zanemarujući potrebu zaštite dobrobiti djece.

O tome što znanstvena istraživanja govore o utjecaju audiovizualnih medija na ponašanje djece i odraslih izvijestila je potom ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander. Pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je da novi Pravilnik obuhvaća više aspekata zaštite djece od staroga te je podsjetila i na druga važna medijska prava djece koja se odnose na afirmaciju djece u medijima i oblikovanje informacija primjerenih djeci.

U raspravi su, uz predsjedavajuće obaju odbora Milanku Opačić i Nenada Stazića, sudjelovali predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak, dr. Nada Zgrabljić Rotar, predsjednik Hrvatske psihološke komore Hrvoje Gligora, Gvozden Flego, Neda Klarić i drugi. Novi Pravilnik prilagođen je novom Zakonu o elektroničkim medijima donesenom potkraj 2009. te, kao važan podzakonski akt, treba biti donesen do konca lipnja.