Tribina “Branitelji ljudskih prava”

Tribina “Branitelji ljudskih prava”

U povodu 20. obljetnice UN-ove Deklaracije o braniteljima ljudskih prava i 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, Kuća ljudskih prava Zagreb u suradnji s Human Rights Film Festivalom organizirala je 7. prosinca 2018.  tribinu pod naslovom “Branitelji ljudskih prava”. Na tribini, održanoj u dvorani Müller Kina Europa u Zagrebu, uz programskog direktora Kuće ljudskih prava Ivana Novosela, govorili su predstavnici Centra za mirovne studije, organizacije Are You Syrious, Ureda pučke pravobraniteljice i drugi.

Naglasak je bio na teškoćama i preprekama kojima su izložene organizacije civilnog društva i njihovi suradnici koji se solidariziraju s ugroženim i ranjivim skupinama u društvu i nastoje im pomoći ili se bore za zaštitu prirode od onečišćenja, nastoje unaprijediti poštovanje ljudskih prava u svojoj zajednici, bore se za očuvanje demokratskih vrijednosti u društvu i slično.

Temelj svakog demokratskog društva je poštivanje i zaštita prava čovjeka, a ostvarivanje te civilizacijske vrijednosti uvelike ovisi o angažmanu aktivnih građana – volontera, aktivista, odvjetnika, novinara i sindikalista – branitelja ljudskih prava koji rade na lokalnom ili nacionalnom nivou. Rečeno je to na tribini uz isticanje važnosti pružanja potpore braniteljima ljudskih prava.

Na tribini su predstavljene publikacije Kuće ljudskih prava Zagreb “Prava branitelja ljudskih prava – načela i standardi zaštite i osnaživanja rada na ljudskim pravima” i tematski izvještaj “Branitelji ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi”. U izvještaj su uključena iskustva organizacija za ljudska prava koje se bave zaštitom prava izbjeglica, nacionalnih manjina, žena, LGBTIQ osoba te zaštitom okoliša, kao i organizacijama koje se bave suočavanjem s prošlošću i tranzicijskom pravdom.
U posebnom fokusu tribine bili su pritisci kojima su izložene organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i podrškom izbjeglicama i migrantima.

Tribinu je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, pratila savjetnica Maja Flego.