Tribina na Festivalu o pravima djeteta

Tribina na Festivalu o pravima djeteta

Festival slikaU sklopu programa Festivala o pravima djece u Rijeci je 15. listopada 2015. u kinu CineStar održana je debatna projekcija švedskog filma “Pravila ponašanja” (izvorni naslov “Flocking”). Film progovara o optužbi za silovanje mlade djevojke u malom mjestu u Švedskoj te situaciji u kojoj žrtva ne dobiva podršku ni suosjećanje već biva odbačena od zajednice. Tema je poslužila kao poticaj za raspravu sa srednjoškolcima.

Slična je rasprava o ovome filmu prethodno organizirana u 29. rujna u Zagrebu te 13. listopada u Splitu, a rasprave uz filmove uobičajena su praksa na Festivalu o pravima djece koji već sedmu godinu zaredom zajedno organiziraju udruga Alternator, UNICEF, Hrvatski filmski savez i Ured pravobraniteljice za djecu. Cilj je festivala promicanje stvaralaštva djece i mladih te korištenja suvremene filmske umjetnosti koja se bavi angažiranim temama za podizanje svijesti o pravima djece, uključujući i pravo na pristup filmskim sadržajima i za djecu s oštećenjima vida ili sluha – jer riječ je o inkluzivnom festivalu.
Na projekciji filma sudjelovalo je oko 50 srednjoškolaca u pratnji profesora iz dviju riječkih srednjih škola, Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka i Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka. Nakon filma uslijedio je razgovor sa srednjoškolcima koji je moderirala umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović.
Gosti na raspravi bili su doc. dr. sc. Željko Boneta s Učiteljskog fakulteta u Rijeci, koji je govorio o pravilima zajednice sa sociološkog aspekta, te savjetnica pravobraniteljice za djecu u riječkom uredu Danijela Žagar, koja je govorila o pravnoj perspektivi i položaju maloljetne žrtve kaznenog djela, s posebnim naglaskom na pružanje pomoći žrtvi nasilja, njezino osnaživanje i zaštitu od sekundarne viktimizacije.
Sljedećeg dana, 16. listopada, u kinima Cinestar u Rovinju, Novskoj, Varaždinu i Čakovcu održane su završne projekcije dječjih filmova koje su snimili uspješni mladi autori – učenici osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva te je time ovogodišnji festival završio.
Tijekom trajanja Festivala o pravima djece, koji se održavao u 18 gradova, u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, a u suradnji s Kino mrežom i u Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu, oko 7000 djece imalo je priliku pogledati filmove svojih vršnjaka na matinejama za osnovne i srednje škole.