Tribina “Sve o Anne Frank” uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Tribina “Sve o Anne Frank” uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust je, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja), 1. veljače 2022. održao online tribinu pod naslovom “Sve o Anne Frank – Sjećanje na Annu, Leu i sve žrtve holokausta”. Cilj tribine bio je podsjetiti na različite načine čuvanja sjećanja na žrtve holokausta, naročito kroz sustav odgoja i obrazovanja, a bilo je riječi i o praksama negiranja i zatiranja sjećanja na holokaust, u Hrvatskoj i u Europi, posljedica čega su i pojave antisemitizma.

Dodatni povod za tribinu bilo je predstavljanje nedavno prevedene i u Hrvatskoj objavljene knjige “Sve o Anne Frank” (2021.), u izdanju Naklade Ljevak. Ta bogato ilustrirana knjiga, osmišljena u “Zakladi Anne Frank” u Amsterdamu, donosi Anninu životnu priču, od njezina rođenja u Frankfurtu 1929., do smrti u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen početkom 1945. godine.

Tribinu je vodila dr. sc. Marija Ott Franolić, književna teoretičarka i prevoditeljica, a uz nju su o glavnoj temi govorili književnica i novinarka Slavenka Drakulić, te povjesničar dr. sc. Goran Hutinec, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Profesor Hutinec, koji redovito održava predavanja i kolegij na Filozofskom fakultetu o žrtvama holokausta, istaknuo je važnost osobnih, personaliziranih priča o pojedinim žrtvama holokausta za poticanje empatije učenika/studenata. Istaknuo je da činjenice i zastrašujući brojčani podaci o žrtvama ne izazivaju ni približno tako snažan emocionalni odgovor kao konkretne, stvarne životne priče pojedinaca stradalih u Drugom svjetskom ratu. U tom smislu istaknuo je važnost svjedočanstava kao što je “Dnevnik Anne Frank”.

Svi govornici složili su se kako bi ta knjiga trebala biti u obveznoj lektiri u osnovnoj školi. Govorili su i o tome kako je važno da se o stradalnicima ne govori samo kao o žrtvama, već da se prikaže i njihov život koji je prethodio progonu, jer upravo to omogućuje novim naraštajima da se identificiraju s njima i osvijeste da su žrtve bili ljudi poput nas. U tome je mogućnost stvarnog prepoznavanja opasnosti antisemitizma i progona drugih skupina „različitih“, kojima svjedočimo i danas, a ujedno i mogućnost mobiliziranja mladih u borbi protiv isključivosti, netolerancije i govora mržnje, koji u određenim okolnostima mogu dovesti do strašnih zločina.

Slavenka Drakulić, u tom je smislu istaknula i važnost očuvanja i prenošenja životnih priča žrtava holokausta i drugih žrtava ustaškog terora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Posebno je, kao paralelu Anni Frank, istaknula životnu priču Lee Deutsch (1927.-1943.), koja je bila kazališno “čudo od djeteta” i popularna dječja glumačka, plesna i pjevačka zvijezda u predratnoj Hrvatskoj. Još kao petogodišnja djevojčica počela je redovito nastupati u Hrvatskom narodnom kazalištu, te je bila slavna i uspješna sve do 1941., kad joj je u NDH, kao Židovki, zabranjeno nastupati. Lea je umrla u transportu za Auschwitz. O njoj se u Hrvatskoj gotovo nije ni govorilo sve dok 2011. redatelj Branko Ivanda nije snimio film „Lea i Daria“. Lea Deutsch u Zagrebu je tek 2020. dobila spomen-obilježje “Kamen spoticanja” (“Stolperstein”), postavljeno u  Gundulićevoj ulici ispred zgrade na broju 29 u kojoj je živjela.

Začuđujuće je, čulo se na tribini, kako se u odgojno-obrazovnom sustavu premalo koriste takvi primjeri iz Hrvatske. Oni bi zacijelo pomogli boljem razumijevanju tragedije žrtava holokausta te potaknuli mlade da i sami pridonose stvaranju društva tolerancije, koje će se boriti protiv svake diskriminacije i isključivosti.

Online tribinu pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.