Tribina u Karlovcu: Filmom i mladošću protiv nasilja

Tribina u Karlovcu: Filmom i mladošću protiv nasilja

KarlovacU sklopu 15. filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala u Karlovcu je 12. rujna 2010. održana tribina “Filmom i mladošću protiv nasilja”. Tribinu je vodio mr. sc. Boško Picula, filmski kritičar i ovogodišnji selektor revijskog i festivalskog programa, a gosti tribine bili su prof. dr. Majda Rijavec s Učiteljskog  fakulteta u Zagrebu, ravnateljica karlovačke osnovne škole Grabrik Andrea Navijalić,  novinar i urednik HRT-a Robert Zuber, studentica režije na Akademiji dramske umjetnosti Sonja Tarokić te savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Filmska revija mladeži je središnje mjesto prezentacije filmova koje su snimili mladi ljudi, pretežno srednjoškolci, aktivni u školskim filmskim i videodružinama ili u izvanškolskim klubovima iz cijele Hrvatske. Four River Festival otvoren je pak za radove mladih iz cijelog svijeta i proteklih godina privlači u Karlovac sve više mladih autora iz mnogih zemalja. Ovogodišnja revija i festival, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, trajali su od 9. do 12. rujna 2010., više od 200 filmova prijavljeno je za sudjelovanje, a od toga je 91 film odabran za prikazivanje.

Od ove godine organizatori su uveli novu nagradu “Žuta zastava” za promicanje nenasilja na filmu, uočavajući važnost filmskog medija u borbi protiv nasilja u društvu i u širenju, posebno među mladima,  ideje o potrebi nenasilnog rješavanja sukoba. To je bio i povod za organiziranje tribine “Filmom i mladošću protiv nasilja”. Na tribini je bilo riječi o nasilju kao neizbježnom dijelu svakodnevice u kojoj živimo, koja nužno utječe i na djecu, o nasilju u filmovima, o ulozi obitelji i škole, a posebno slobodnih aktivnosti u školi i lokalnoj zajednici ,u odgoju djece za mir i nenasilje, o dječjem pravu na stvaralaštvo, među ostalim i na filmsko stvaralaštvo.

Dječje filmsko stvaralaštvo, pored ostalog, u sebi sadržava i veliki potencijal za zagovaranje ljudskih prava i učenje o dječjim, odnosno ljudskim pravima, a jedno od tih prava je i pravo na zaštićenost od nasilja. Stoga Ured pravobraniteljice za djecu pozdravlja inicijativu organizatora  Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koji su prepoznali taj potencijal u filmovima srednjoškolaca i odlučili ga na prikladan način istaknuti i vrednovati. Vjerujemo da će dodjeljivanje “Žute zastave” na Reviji i Festivalu pridonijeti promicanju ideja nenasilja i pozitivnih sadržaja za mlade u medijima. Posebno vrijednim smatramo to što o dodjeli ove nagrade odlučuje žiri u kojem su sami učenici.