U Karlovcu održana važna manifestacija filmskog stvaralaštva mladih

U Karlovcu održana važna manifestacija filmskog stvaralaštva mladih

U Karlovcu je od 7. do 11. rujna 2021. održana 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. Na otvaranju revije i festivala, koje se tradicionalno održava na otvorenom uz rijeku Koranu, okupljenima su se među ostalima obratili i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Marchich te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, koja je istaknula važnost filmskog stvaralaštva mladih i u okviru sustava odgoja i obrazovanja.

Uz filmove hrvatskih srednjoškolaca, te mladih iz cijeloga svijeta, na ovoj manifestaciji organiziraju se brojni popratni programi, koji uz projekcije filmova uključuju i radionice za srednjoškolce. Selekcijska komisija u sastavu dr. sc. Ana Đordić, filmska snimateljica  Dinka Radonić i dr. sc. Boško Picula, pregledala je ukupno 1.415 filmskih radova te za prikazivanje odabrala 84 najuspješnijih naslova za službenu konkurenciju. O rezultatima filmskog natjecanja više možete doznati ovdje.

Napominjemo da se upravo iz selekcije filmova prikazanih na 26. Filmskoj reviji mladeži i 14. Four River Film Festivalu odabire dio filmskog programa za Festival prava djece, a izbornik je, kao i proteklih godina, filmski kritičar i politolog Boško Picula. Podsjećamo da će 13. Festival prava djece, koji zajedno organiziraju Udruga Alternator, UNICEF-ov ured za Hrvatsku, Hrvatski filmski savez i Ured pravobraniteljice za djecu, započeti 12. listopada 2021. i trajati gotovo mjesec dana.