U Kaznionici u Požegi predstavljen projekt “Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka”

U Kaznionici u Požegi predstavljen projekt “Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka”

U sklopu provođenja europske lipanjske kampanje “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest” (Not my crime, still my sentence) brojne europske države raznim aktivnostima ukazuju na potrebu  povećanja svjesnosti o zaštiti prava i interesa djece čiji su roditelji u zatvoru. Kaznene ustanove u Hrvatskoj u tom razdoblju također provode brojne aktivnosti za unapređivanje roditeljstva osoba koje izvršavaju zatvorske kazne. Tako je u Kaznionici i zatvoru u Požegi 20. lipnja 2018. održana konferencija za tisak na kojoj je predstavljen novouređeni prostor za posjete djece majkama koje izvršavaju kaznu zatvora u ovoj ustanovi.

Prostor je uređen u sklopu projekta “Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka” koji, uz podršku Ministarstva pravosuđa, udruga RODA provodi od siječnja 2017. Tijekom provođenja projekta uređeni su kuhinja i dnevni boravak rodiljinoga odjela u kojem borave majke s malom djecom rođenom za vrijeme izvršavanja zatvorske kazne. U sklopu projekta održano je i više radionica za zatvorenice i zatvorsko osoblje.

Na konferenciji za tisak je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović. U svojem izlaganju istaknula je da Ured pravobraniteljice za djecu od 2006. provodi brojne aktivnosti za zaštitu djece čiji su roditelji u zatvoru. Naglasila je dobru suradnju Ureda s Upravom za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa, koja je rezultirala brojnim pozitivnim pomacima u ostvarivanju prava i interesa djece koja su zbog lišenja slobode roditelja često stigmatizirana i etiketirana u društvu.

Na konferenciji za tisak sudjelovao je i upravitelj Kaznionice Antonio Čirko koji je naglasio važnost cjelokupnog projekta za zatvorski sustav. O samom projektu i uređenju prostora govorila je njegova voditeljica iz udruge RODA Branka Mrzić Jagatić, a načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić, istaknuo je povećanu osjetljivost sustava unatrag nekoliko godina za djecu zatvorenika te važnost suradnje zatvorskoga sustava s civilnim sektorom i pravobraniteljicom za djecu u unapređivanju stanja.

Pravobraniteljica za djecu, koja je i članica međunarodne COPE (Children of Prisoners Europe) mreže, već 12 godina brojnim aktivnostima ukazuje na potrebu učinkovitije zaštite djece čiji su roditelji u zatvoru jer zbog ove činjenice odrastaju u uvjetima povećanog rizika za kršenja njihovih prava. Tijekom višegodišnje kvalitetne suradnje s Upravom za zatvorski sustav i probaciju, ostvareni su brojni pomaci na unapređivanju roditeljstva te uvjeta za posjete i  postupanja s djecom koja posjećuju svoje roditelje na izvršavanju zatvorske kazne. U protekle tri godine i Udruga RODA provela je brojne aktivnosti za unapređivanje roditeljstva zatvorenika i zatvorenica te je od nedavno postala i članica COPE mreže. Više o ovom događaju pročitajte ovdje. (Foto: www.roda.hr)