U Lepoglavi predstavljeni rezultati projekta podrške djeci zatvorenika

U Lepoglavi predstavljeni rezultati projekta podrške djeci zatvorenika

U Kaznionici Lepoglava 29. studenoga 2019. predstavljen je novouređeni prostor za posjete, prilagođen potrebama djece čiji su roditelji u zatvoru, a uređenje takvih prostora nastavit će se i u drugim zatvorima. Istaknuto je i kako je UNICEF-ov ured za Hrvatsku, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Udrugom RODA – Roditelji u akciji, osigurao opremu za video-pozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje, u okviru projekta Udruge RODA Neprekinuta veza. Program je vrijedan 649.000 kuna, a očekuje se da će 800 djece koristiti mogućnost video-posjeta.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da je sustav otvoren za posjete djece: “Ovo je jedan dobar korak naprijed i sad imamo mogućnost da ta djeca video linkom komuniciraju sa svojim roditeljima. Nastojat ćemo da svaka kaznena jedinica u Hrvatskoj može imati takav način komunikacije”, rekao je Bošnjaković dodavši da je namjera urediti i prostore za posjete djece u drugim ustanovama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da se radi o vrlo osjetljivoj skupini djece i da je potrebno zaštiti pravo i interes djeteta na kontakt sa svojom obitelji. “Projekti poput ovog pomažu osnaživanju obitelji, a onda i zaštiti interesa djeteta i izbjegavanje njegove stigmatizacije u društvu i izlaganju situacijama kada od strane okoline može biti stigmatiziramo ili dovedeno na margine društva”, kazala je Bedeković.

Na predstavljanju novouređenog prostora bila je i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja je istaknula kako upravo svjedočimo značajnom postignuću za koje se godinama zalaže Ured pravobraniteljice za djecu. Osim uređenja prostora za posjete djece roditeljima u zatvoru, ovakvi projekti trebaju biti praćeni i podrškom razvoju roditeljskih kompetencija zatvorenika. Istaknula je i da predstavljeni projekt pokazuje da i sustav za koji se uglavnom vežu negativne konotacije može s malo ulaganja i s dobrom suradnjom unaprijediti svoj rad.

Da djeca roditelja koji su u zatvoru trebaju veću podršku i kod kuće i u školi, ali i u zatvorima prostore koji su prilagođeni njihovim potrebama, naglasila je predstojnica hrvatskog ureda UNICEF-a Regina Castillo.

U Kaznionici u Lepoglavi uređena je prostorija za posjete te pokraj nje prostor za videoposjete djece. “Kod nas je u proteklih 11 mjeseci realizirano 130 takvih posjeta. Imamo teoretski mogućnost srijedom, petkom i nedjeljom da se održi 36 posjeta po 20 minuta”, rekao je upravitelj lepoglavske kaznionice Dražen Posavec te dodao da su, prema povratnim informacijama, zatvorenici izuzetno zadovoljni. (Izvor i foto: Hina i drugo; snimio S. Kalajdžija)