U Osijeku predstavljen zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”

U Osijeku predstavljen zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”

OsijekZbornik1U povodu trogodišnjice osnutka svog regionalnog ureda u Osijeku, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić predstavila je 15. lipnja 2010. zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”, u Osijeku u velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Osijek. Predstavljanju, koje je vodila savjetnica pravobraniteljice Sanja Vladović, nazočili su djelatnici centara za socijalnu skrb iz cijele regije, djelatnici policijskih uprava, sudova, državnih odvjetništava, nevladinih udruga, Caritasovih savjetovališta, Sveučilišta u Osijeku i drugi.

Zbornik „Djeca i konfliktni razvodi“ je dvojezična, hrvatsko-engleska publikacija koja objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava koje je proteklih godina organizirala pravobraniteljica za djecu, kako bi upozorila na važnost zaštite prava djece tijekom razvoda roditelja. U njemu su i izlaganja održana u svibnju 2009. u Dubrovniku, na Godišnjoj konferenciji Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe, na kojoj su sudjelovali istaknuti međunarodni i domaći stručnjaci.

U prvom dijelu zbornik donosi pregled stanja u europskim zemljama glede zaštite prava djece u postupku razvoda roditelja, s posebnim naglaskom na pravo pristupa djeteta pravosuđu. U drugom dijelu iznose se stručni pogledi o utjecaju razvoda na dijete i potrebnim stručnim intervencijama te iskustva u radu hrvatskih stručnjaka: odvjetnika, sudaca, socijalnih radnika, psihologa i psihijatara. Među autorima su, uz međunarodne stručnjake prof. dr. sc. Yanghee Lee (predsjedateljicu Odbora UN-a za prava djeteta) i Petera Newella, doc. dr. sc. Branka Rešetar, dr. sc. Bruna Profaca, doc. dr. sc. Gordana Buljan Flander i drugi. Recenzentica zbornika je prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, a urednica je Davorka Osmak Franjić.

Predstavljajući zbornik pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je kako je on rezultat niza aktivnosti i rasprava od kojih je prva održana upravo u Osijeku 2008. Godine. Voditeljica dijagnostike i tretmana u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba dr. Bruna Profaca autorica članka “Učinci izraženog roditeljskog sukoba na dijete tijekom razvoda” u zborniku, upozorila je kako je manipulacija djecom tijekom razvoda relativno nova tema koja je iznenadila mnoge stručnjake koji se bave djecom i koja zahtijeva njihov zajednički rad i suradnju kako bi se pomoglo djetetu koje pati zbog roditeljskog sukoba. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović, suautorica jednog članka u zborniku, opisala je ovu temu iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu iznoseći primjere iz prakse i preporuke pravobraniteljice za djecu upućene nadležnim ministarstvima i drugim institucijama. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku govorila je o svojem članku pod naslovom “Pravo djeteta na izražavanje mišljenja u postupcima razvoda braka”, u kojem je prikazala i domaću i međunarodnu praksu. Svi izlagači zauzeli su se za efikasniji odgovor sustava na ovu pojavu, u prvom redu s ciljem zaštite djeteta.

Pravobraniteljica Mila Jelavić izvijestila je tom prilikom o svojoj inicijativi da se za područje pet županija u slavonskoj regiji osnuje poliklinika za zaštitu djece, te je pozvala nazočne da u svojim sredinama podrže tu ideju i pridonesu njezinom ostvarivanju.