U Rijeci održana 53. revija filmskog stvaralaštva djece

U Rijeci održana 53. revija filmskog stvaralaštva djece

RI 53.RevijaJedna od naših najdugovječnijih manifestacija kojima se slavi dječja kreativnost, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 53. po redu, održana je u Rijeci od 30. rujna do 3. listopada 2015. Reviju svih ovih godina organizira Hrvatski filmski savez u suradnji s raznim partnerima, a ove godine partner je bio Art-kino Croatia. Prikazano je 92 filmska ostvarenja djece osnovnoškolske dobi, a o najboljima je, uz stručni ocjenjivački sud odraslih, odlučivao i veliki dječji žiri sačinjen od 15 riječkih učenika i isto toliko gostiju iz Mađarske, Slovenije, Makedonije i Srbije.

Aktivno sudjelovanje djece vrijedna je tradicija ove revije pa tako djeca otvaraju reviju, najavljuju program (na hrvatskom i engleskom jeziku!), ocjenjuju i dodjeljuju nagrade, a ove su godine i vodila razgovore s mladim autorima nakon projekcija. Za djecu sudionike revije organizirane su različite radionice vezane uz film, kao i izleti i zabavni program.
U izradi službenoga plakata Revije sudjelovali su učenici riječke Osnovne škole “Nikola Tesla”. Među najboljim radovima, koji su predstavljeni i na posebnoj izložbi u školi, odabran je rad Andreje Cvirn, koji je uz pomoć animatora iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina oživio na filmskome platnu i postao službena špica Revije.

Djeca najavljuju
Ocjenjivački sud imao je tešku zadaću od ukupno 194 filma djece iz cijele Hrvatske odabrati one najbolje koji će se na reviji natjecati u kategorijama animiranog, dokumentarnog i igranog filma, TV-reportaže te u otvorenoj kategoriji. U službenu selekciju revije ušlo je 92 dječja rada.
Među članovima ocjenjivačkog suda odraslih bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, koja je iz ovogodišnje selekcije odabrala i 11 filmova za Festival o pravima djece, koji organiziraju UNICEF, HFS i Ured pravobraniteljice za djecu s partnerima.
Većina filmova na 53. reviji dječjeg filmskog stvaralaštva bavi se temama bliskim djeci, problemima odrastanja, školskom svakodnevicom i obvezama, odnosima s vršnjacima, potragom za prijateljstvom, ljubavlju i srećom. Mnogi od njih pružaju kritički uvid u svijet koji okružuje djecu, ne zazirući ni od teških psiholoških i socijalnih tema. Neki tragaju i za rješenjima uočenih problema, neki pozivaju na akciju, a neki kritiku izriču na duhovit način te uspijevaju i zabaviti i nasmijati publiku.
Da mladi filmaši duboko promišljaju o filmu pokazali su i na kraju revije u završnom razgovoru s članovima ocjenjivačkog suda odraslih, što je mnogima bila prilika da od članova žirija zatraže i javnu ocjenu svojih filmova.

Svecano zatvaranje 53.revijaRI
Nagrada je bilo mnogo pa ovdje navodimo samo prvonagrađene, a podatke o ostalim nagradama i druge vrijedne informacije pročitajte na stranicama HFS-a.
Prema odluci stručnog žirija prve nagrade dobili su: animirani film bio je “Ništ’ me ne zanima”, Škole animiranog filma Čakovec, dokumentarni “Moja kućica, moja slobodica”, Videodružine BezVizije iz Slavonskog Broda, igrani “Luzer”, Audiovizualnog centra Dubrovnik, TV reportaža “Više od igre”, Osnovne škole Mala Subotica, film u otvorenoj kategoriji “Zajedno smo jači”, Osnovne škole ‘Katarina Zrinska’, Mečenčani, Donji Kukuruzari.
Dječji žiri prve je nagrade dodijelio: animiranom filmu “Roditeljske zabrane”, FKVK Zaprešić, dokumentarnom “Posao iz snova”, Filmske družine ZAG, Osnovne škole Marije Jurić Zagorke iz Zagreba, igranom “Luzer”, Audiovizualnog centra Dubrovnik, TV reportaži “Život se nastavlja”, Studija kreativnih ideja Gunja, te filmu u otvorenoj kategoriji “TV prodaja”, Osnovne škole Većeslava Holjevca iz Zagreba.
Sljedeća, 54. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održat će se sredinom listopada 2016. u Makarskoj.