U Sisku održana 55. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece

Revija HFS2017

Najbolji mladi filmski autori iz osnovnih škola iz cijele Hrvatske predstavili su svoje filmove u Sisku, od 28. rujna do 1. listopada 2017., na 55. Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece. Revija ostvaruje dugogodišnju suradnju s Uredom pravobraniteljice za djecu, čija predstavnica sudjeluje kao članica ocjenjivačkoga suda u izboru najboljih filmova Revije te filmova za Festival o pravima djece. Posebna vrijednost Revije je to što dječje radove ocjenjuje i dječji žiri, u kojem je ove godine bilo 27 učenika iz osnovnih škola Budaševo-Topolovac-Gušće, OŠ Braće Ribar i OŠ Galdovo.

Ovaj vedri festival dječjih filmskih ostvarenja održavao se u Domu kulture Kristalna kocka vedrine, a organizatori su bili Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Županije sisačko-moslavačke i Grada Siska te Osnovne škole Katarine Zrinske iz Mečenčana.
Ovogodišnji natjecateljski program uključio je 77 filmova, od ukupno prijavljena čak 292 rada, a natjecali su se u šest kategorija: igrani, dokumentarni, animirani film, TV-reportaža i slobodni stil, a posebnu kategoriju činili su radionički filmovi, nastali u kraćim filmskim radionicama. Ocjenjivački sud Revije činili su istaknuti snimatelj i direktor fotografije Boris Poljak, autorica animiranih filmova Petra Zlonoga i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.
Drugoga dana Revije, 29. Rujna, održan je okrugli stol pod naslovom “Školski film – medijski i građanski odgoj”, koji je ostvaren u sklopu ERASMUS+ projekta kreativno naslovljenoga “Mali korak za film, veliki korak za europsko građanstvo” (Small Step for Film, a Big One for European Citizenship). Predstavljajući projekt u raspravi su sudjelovale koordinatorica projekta u Hrvatskoj Stojanka Lesički iz OŠ Sveti Petar Orehovec, koja je i inicirala održavanje ovoga skupa, te koordinatorice iz Italije Gloria DellʼErba, iz Poljske Jolanta Serafin te iz Španjolske Sara Martin Caro Zapardiel. One su govorile o ostvarivanju građanskog i medijskog obrazovanja u odgojno-obrazovnim sustavima svojih zemalja, a Domagoj Morić iz Foruma za slobodu odgoja i GOOD inicijative predstavio je aktivnosti ovih udruga usmjerenih na stvarno uvođenje građanskoga odgoja i obrazovanja u hrvatsko školstvo tako da ono bude dostupno svakome učeniku.
Pritom su uočene mogućnosti koje školski film i medijsko obrazovanje u školi mogu imati u ostvarivanju zadaća građanskoga odgoja i obrazovanja te je istaknuta važnost povećanja vidljivosti dječjega filmskog stvaralaštva u školi te prepoznavanja mogućnosti njegova korištenja u nastavi općenito, a naročito u ostvarenju navedenoga Erasmusova projekta. U raspravi je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu M. Flego, istaknuvši važnost pristupa koji u središte postavljaju potrebe i razvoj djeteta te njegovih važnih životnih vještina, među kojima su nedvojbeno i medijska pismenost i građanska kompetencija.
Tijekom revije prikazani su i filmovi profesionalnih autora namijenjeni djeci osnovnoškolske dobi te je održan razgovor organizatora s voditeljima dječjih filmskih družina, kao i razgovor članova ocjenjivačkoga suda s djecom, mladim filmašima, o njihovim filmskim ostvarenjima.
Sve o nagrađenim filmovima pročitajte ovdje. (Foto: www.hfs.hr)

Revija HFS2017 1