U Splitu i Osijeku održane rasprave o suzbijanju diskriminacije

U Splitu i Osijeku održane rasprave o suzbijanju diskriminacije

 DiskriminacijaUred pučke pravobraniteljice u Splitu je 3. lipnja 2013. organizirao Okrugli stol  “Učinkovita borba protiv diskriminacije na regionalnoj i lokalnoj razini kroz prisutnost pučkog pravobranitelja”. Bila je to jedna od aktivnosti u okviru projekta IPA TAIB 2009 “Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije”, koji Pučki pravobranitelj provodi u suradnji s twinning partnerom, austrijskim Institutom za ljudska prava Ludwig Boltzmann.

 

O radu pučke pravobraniteljice na suzbijanju diskriminacije izlagala je njezina savjetnica Tena Šimonović Einwalter, koordinatorica za područje suzbijanja diskriminacije. Barbara Leigl iz austrijskog Ludwig Boltzmann Instituta za ljudska prava govorila je o suradnji s organizacijama civilnog društva u borbi protiv diskriminacije, a Constanze Pritz-Blazek, austrijska pravobraniteljica za jednako postupanje neovisno o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti ili uvjerenju, dobi ili spolnoj orijentaciji u zapošljavanju i zanimanjima, govorila je o važnosti regionalne prisutnosti tijela nadležnih za suzbijanje diskriminacije u Europskoj uniji. Skup je moderirala Nikolina Patalen, stručna suradnica za zaštitu i promicanje ljudskih prava Ureda pučke pravobraniteljice.

U raspravi su sudjelovali predstavnici lokalnih udruga i organizacija civilnog društva navodeći primjere i poteškoće s kojima se susreću u svome radu. Istaknuli su potrebu osnivanja regionalnih ureda  pučke pravobraniteljice, što drže važnim korakom u unapređivanju suradnje lokalnih udruga i institucija s pučkom pravobraniteljicom u suzbijanju diskriminacije i zaštiti ljudskih prava. Za sada je Ured pučke pravobraniteljice uspostavio suradnju s pojedinim organizacijama koje čine svojevrsnu mrežu antidiskriminacijskih kontakt točaka na regionalnoj razini. Za područje južne Hrvatske antidiskriminacijska kontakt točka Pučke  pravobraniteljice je udruga Cenzura Plus.

Izlaganja i raspravu pratila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč, koja je nazočne informirala o mogućnosti obraćanja Uredu pravobraniteljice za djecu, sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije i Zakonu o pravobranitelju za djecu, uvijek kada su žrtve diskriminacije djeca.

Okrugli stol s istom temom održan je 4. lipnja 2013. i u Osijeku. Na okruglom stolu bili su prisutni predstavnici lokalnih udruga i organizacija civilnog društva te predstavnici Grada Osijeka i Županije Osječko-baranjske. Predstavnici civilnog sektora naveli su primjere i poteškoće s kojima se susreću u svome radu. Podržali su plan osnivanja regionalnih ureda pučke pravobraniteljice, što drže važnim korakom u unapređivanju suradnje lokalnih udruga i institucija s pučkom pravobraniteljicom u suzbijanju diskriminacije i zaštiti ljudskih prava. I do sada je Ured pučke pravobraniteljice uspostavio suradnju s pojedinim civilnim organizacijama na području Slavonije i Baranje, a njihovi su predstavnici sudjelovali i na ovome skupu.

Na raspravi u Osijeku bila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović te je nazočne informirala o mogućnosti obraćanja Uredu pravobraniteljice za djecu. Također je navela pozitivna iskustva i povećanu vidljivost Ureda pravobraniteljice za djecu nakon otvaranja regionalnih ureda koji u proteklih šest godina, osim u Zagrebu, djeluju i u Osijeku, Rijeci i Splitu. U prilog većoj dostupnosti građanima govore i statistički podaci za  2012. godinu za Ured u Osijeku, prema kojima je broj predmeta povećan za trećinu u odnosu na 2011.