U Zagrebu održana europska konferencija o zaštiti podataka

U Zagrebu održana europska konferencija o zaštiti podataka

U organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka i Tajništva hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, 16. siječnja 2020. u Zagrebu je održana europska konferencija Data Protection Day 2020 – Facing New Challenges (Dan zaštite podataka 2020. – Pred novim izazovima). Tim događanjem ujedno se obilježava Europski dan zaštite podataka 28. siječnja – a to je dan kad je potpisana Konvencija za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108) kojom se jamče prava na privatnost svake fizičke osobe glede automatizirane obrade osobnih podataka u svakoj državi potpisnici. Konferencija Data Protection Day 2020 – Facing New Challenges organizirana je uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Na konferenciji su se okupili hrvatski i međunarodni stručnjaci za zaštitu podataka i privatnosti, predstavnici tijela javne vlasti, akademske i znanstvene zajednice, predstavnici Europske komisije, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i Europskog odbora za zaštitu podataka te predstavnici poslovnih subjekata iz različitih sektora. Konferencija je obuhvatila najaktualnije teme iz područja zaštite podataka: zaštita podataka kao poslovna prilika u digitalnoj ekonomiji, online manipulacija, profiliranje i ciljano oglašavanje, primjena načela privacy by design and privacy by default u dizajnu IT sustava,  primjena umjetne inteligencije u privatnom i javnom sektoru s naglaskom na pravne i etičke aspekte, utjecaj kampanja dezinformiranja i promidžbe na vladavinu prava u EU.

Zaštita podataka jedan je od ključnih čimbenika u procesu digitalne transformacije našeg društva imajući u vidu da su opasnosti od zlouporabe veće nego ikad prije, naročito za djecu, jer u digitalno doba mnogobrojni akteri na različite načine prikupljaju, obrađuju i koriste osobne podatke. Osnovni je cilj ovog stručnog skupa, kako su to predstavili organizatori, podizanje razine svijesti svih dionika i građana o temeljnim pravima i vladavini prava Europske unije, zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te sveobuhvatnom i učinkovitom pristupu prevenciji u dijelu zaštite osobnih podataka. Više o događaju pročitajte ovdje.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu konferenciju je pratila savjetnica Ester Radmilo. (Foto: https://eu2020.hr/)