Učenici iz Virovitice i Zagreba predstavili rezultate projekta “I ja znam i mene se pita”

Učenici iz Virovitice i Zagreba predstavili rezultate projekta “I ja znam i mene se pita”

Forum za slobodu odgoja održao je online tribinu “I ja znam i mene se pita” na kojoj su učenici Tehničke škole Virovitica i X. gimnazije “Ivan Supek” u Zagrebu predstavili rezultate projekta koje su u svojim školama ostvarili uz podršku i edukacije Foruma za slobodu odgoja (FSO). Riječ je o projektu “I ja znam, i mene se pita – program osnaživanja učenika/učenica za aktivniju participaciju u školi i lokalnoj zajednici”, koji FSO provodi uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, u partnerstvu s navedenim školama.

U sklopu projekta početne aktivnosti bile su istraživanje mišljenja učenika o potrebama i izazovima mladih i edukacije na kojima su učenici imali priliku promišljati o komunikaciji, timskom radu, pokretanju promjena, kreativnosti i aktivizmu. To je rezultiralo osmišljavanjem učeničkih projekata i pokretanjem pozitivnih promjena u školi o kojima su učenici izvijestili na online tribini. Tom prilikom FSO je pozvao državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željku Josić te Pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević, koje su s velikim zanimanjem pratile predstavljanje učeničkih projekata.

Pravobraniteljica je tom izrazila podršku projektima usmjerenim jačanju participacije učenika u školi, istaknuvši i rezultate velikog istraživanja koje je njezin ured proveo s približno 2800 učenika i 500 nastavnika i stručnih suradnika o participaciji djece u osnovnim i srednjim školama. Naglasila je kako u projektu FSO-a sa školama vidi vrijednu priliku za kvalitetan dijalog između učenika i odraslih u školi što je, s jedne strane, mogućnost da učenici daju svoj doprinos u rješavanju pitanja koja su  im važna, a s druge, mogućnost da odrasli u školi čuju njihova mišljenja i prijedloge i podrže ih u ostvarivanju njihovih ideja.

Upravo o otkrivanju novih mogućnosti toga dijaloga i aktivnoga sudjelovanja učenika, uz podršku nastavnika, svjedočili su prikazani impresivni rezultati učeničkih projekata. Razgovor s učenicima vodila je Ana Žnidarec Čučković, koja je prethodno aktivno sudjelovala u pripremama i edukaciji učenika za provedbu projekta.

Iako je epidemija COVID-19 znatno omela realizaciju njihovih ambicioznih planova, učenici Tehničke škole Virovitica uspjeli su ostvariti čak dva projektna zadatka: uređenje školske kantine i početak uređenja okoliša škole. U radove su se uključili mnogi učenici i profesori, kao i druga škola s kojom dijele školsku zgradu – Industrijsko-obrtnička škola Virovitica. Naglasili su kako im je u realizaciji projekta jako koristila prethodna edukacija i priprema koju je realizirao FSO, a ujedno istaknuli svesrdnu pomoć nastavnika, kao i da su bili ugodno iznenađeni time što je ravnatelj prihvatio njihove prijedloge i osigurao financijsku podršku.

I zagrebačka X. gimnazija izabrala je projekt kojem je cilj kreirati ugodno ozračje u školi, urediti prostor za druženje učenika, a svoj projekt uređivanja dnevnog boravka u školi nazvali su “Belvedere”. Projekt je još u tijeku, planirano je još mnogo toga, ali već sada je na jednoj etaži škole uređena prava zelena oaza s mnogo biljaka, kao prostor za opuštanje i oslobađanje od stresa. Učenice su istaknule da se nadaju da će, kad se svi učenici ponovno vrate u školu, mnogi od njih rado boraviti u tome prostoru. Drugi projektni zadatak, na kojem još intenzivno rade, je afirmiranje različitosti i podrška različitostima među učenicima.

O aktivnostima učenika govorile su i nastavnice koje su koordinirale provedbu projekta u školama. Zajednički zaključak i djece i odraslih bio je da se treba odvažiti predložiti potrebnu promjenu u svojoj okolini, biti spreman uložiti napor u kvalitetnu pripremu i provedbu plana, tražiti potrebnu podršku i ne odustajati kod prve prepreke.

Mladi iz ove priče uložili su mnogo truda i mnogo postigli, uz veliku podršku i pomoć odraslih. To su svakako izvrsni primjeri participacije djece u školi za koju se zalažemo, istaknula je pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević pozdravljajući njihove uspjehe.