Učenici OŠ Ivana Meštrovića u Zagrebu posjetili pravobraniteljicu

Učenici OŠ Ivana Meštrovića u Zagrebu posjetili pravobraniteljicu

U Maloj kući dječjih prava Ureda pravobraniteljice za djecu 25. siječnja 2019. godine održan je susret pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević i njezinih suradnica s učenicima 7. a razreda Osnovne škole Ivana Meštrovića u Zagrebu. Djeca su došla u pratnji svoje razrednice Aelite  Jurak i školske pedagoginje Irene Maljcov kako bi se upoznala s ulogom i djelokrugom pravobraniteljice za djecu i radom njezinoga Ureda, s načinom rada djece okupljene u Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice, koja pomažu pravobraniteljici u radu.

Uvodno je djeci rad svog ureda predstavila pravobraniteljica, a zatim su razgovor i igru s djecom vodile njezine savjetnice Davorka Osmak Franjić i Ivona Salaj.

Jedan od važnih ciljeva susreta djece s pravobraniteljicom je upoznavanje i bolje razumijevanje  Konvencije o pravima djeteta, koju su Ujedinjeni narodi donijeli prije gotovo trideset godina. Zato su i ovaj put, u dinamičnoj i razigranoj atmosferi, djeca kroz igru razgovarala o svojim pravima iz Konvencije te pokušala prepoznati razliku između želja – koje su dio njihove svakodnevice i koje doživljavaju kao nešto što im je potrebno i bez čega ne mogu živjeti – i stvarnih potreba te o tome u kakvom su odnosu želje i potrebe s ljudskim pravima djece.

Pokušali su odgovoriti i na pitanje kako i odrasli i djeca mogu odgovorno živjeti svoja prava te koje sve institucije i osobe mogu pridonijeti ostvarivanju njihovih prava.