Učenici OŠ Lovinac posjetili riječki ured pravobraniteljice

Učenici OŠ Lovinac posjetili riječki ured pravobraniteljice

Riječki ured pravobraniteljice za djecu 10. svibnja 2019. posjetilo je dvadesetak učenika od 5. do 8. razreda Osnovne škole Lovinac, zajedno sa svojim nastavnicama i s v.d. ravnateljicom Marijom Tonković.

Osnovna škola Lovinac nalazi se na području Ličko-Senjske županije, u Općini Lovinac, a pohađa je ukupno 42 učenika. Iako dolaze iz malog mjesta, učenici ove škole i njihovi mentori postižu izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima, o čemu doznajemo i iz medija (http://www.licke-novine.hr/Drustvo_19_I/Drustvo.html, https://www.lika-online.com/os-lovinac-opet-se-dokazala/).

Učenici su se odazvali pozivu pravobraniteljice za djecu i  UNICEF-a, da posjete riječki ured pravobraniteljice i upoznaju se s djelovanjem institucije Pravobranitelja za djecu te s dječjim pravima. Cilj toga susreta bio je osnažiti ih tim novim znanjima i potaknuli na aktivno sudjelovanje.

U riječkom uredu dočekale su ih savjetnice Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar, koje su ih upoznale s Konvencijom o pravima djeteta i djelokrugom i načinom rada Pravobranitelja za djecu, s posebnim osvrtom na  suradnju s djecom.

U interaktivnim aktivnostima učenici su predstavili svoje aktivnosti u školi i potrebe koje uočavaju, naročito kroz rad Vijeća učenika. Posebno su ukazali na potrebu za školskom sportskom dvoranom, a u vezi s time su i pokrenute određene aktivnosti u Općini i županiji.

Nakon posjeta Uredu pravobraniteljice za djecu, učenici su boravak u Rijeci iskoristiti i za posjete znamenitostima te druge aktivnosti na području grada.