Udomiteljstvo djece mlađe od tri godine

Udomiteljstvo djece mlađe od tri godine

svako_dijete_treba_obitelj.slikaU okviru reformskih procesa u sustavu socijalne skrbi, UNICEF i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi organizirali su u Zagrebu 12. svibnja 2010. stručni skup “Udomiteljstvo djece mlađe od tri godine”. Izlaganje na skupu održala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović. Stručni je skup organiziran s ciljem ostvarivanja kvalitetnije brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i njihovog prioritetnog smještavanja u specijalizirane udomiteljske obitelji, umjesto u domove. Izlaganja na skupu održali su ravnateljica Uprave socijalne skrbi pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić, prof. dr. sc. Antonija Žižak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, pedijatar u Centru dječjeg zdravlja Zagreb doc. dr. sc. Milivoj Jovančević i voditeljica programskih aktivnosti Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković.

Izlaganja su prikazala stanje udomiteljstva za djecu u Hrvatskoj, kao i aktivnosti usmjerene na unapređenje udomiteljske skrbi o djeci, naglašena je važnost deinstitucionalizacije, govorilo se o nepovoljnim o posljedicama institucionalnog smještaja na rani razvoj djetetova mozga te o pozitivnim učincima obiteljske skrbi na cjelokupni razvoj djeteta. Na skupu su također bile predstavljene Smjernice Ujedinjenih naroda o alternativnoj skrbi za djecu.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović u svom se izlaganju osvrnula na zakonsku reguliranost udomiteljstva u Hrvatskoj, na stanje u udomiteljstvu, na razloge uočenih nedostataka kao i na načine poboljšanja sustava udomiteljske skrbi.