Udruga Pragma o prevenciji ekstremnog radikalizma mladih

Udruga Pragma o prevenciji ekstremnog radikalizma mladih

Pragma RANU povodu Europskog dana sjećanja na žrtve terorističkih napada, koji se obilježava na dan 11. ožujka od 2004., udruga Pragma organizirala je panel raspravu o podizanju svjesnosti o štetnosti radikalizacije i važnosti prevencije, pogotovo među mladima i ranjivim skupinama društva.
Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve terorističkih napada prilika je za podizanje svijesti o problemima povezanim s ekstremnim nasiljem i terorizmom u Europi i važnosti prevencije, rekao je predsjednik Pragme Nedjeljko Marković u raspravi u kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci i predstavnici Europske komisije. Pragma tijesno surađuje s RAN-om (Radicalisation Awareness Network), mrežom za osvješćivanje o radikalizaciji i borbi protiv nasilnog ekstremističkog ponašanja, koju je prije pet godina osnovala Europska komisija.
Na skupu je govorila predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj Mirela Rašić koja je izvijestila o Programu zajedničke sigurnosti EK, u kojem sudjeluju sve zemlje članice, te je u njemu izrađen i set alata u borbi protiv terorizma, kriminala i kibernetičkog kriminala. O funkcioniranju RAN-a govorio je koordinator za Hrvatsku Sergej Erdelja navodeći da je u mreži više od 700 europskih organizacija i više od 2000 stručnjaka iz područja socijalne skrbi, zdravstva, sigurnosti, obrazovanja. Nužno je da osobe educirane kroz programe RAN-a, bilo u obrazovnim ili socijalnim ustanovama, užoj i široj zajednici prepoznaju ekstremizme, rekao je, dodajući da teroristi i ekstremisti uglavnom žele privući ranjivi, diskriminirani i frustrirani dio neke populacije.
Na skupu su bili predstavnici ministarstava, pravobraniteljskih institucija, Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, centara za socijalnu skrb, odgojno-obrazovnih institucija, sudaca i drugi. U raspravu se uključila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja je istaknula važnost rada s djecom od najranije dobi na razvoju empatije, solidarnosti i nenasilnog rješavanja sukoba te odgoja za demokratsko građanstvo. Težnja za sigurnošću i sprečavanjem ekstremnog radikalizma ne smije dovesti u pitanje osobne slobode i prava i djece i odraslih, suglasili su se mnogi na ovome skupu.